Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 29. september 2024Meniny má Michal a Michaela
< sekcia Zahraničie

WFP posiela do Libanonu potravinovú pomoc pre milión ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Boje medzi Izraelom a Hizballáhom prudko eskalovali v uplynulých dňoch.

Rím 29. septembra (TASR) - Svetový potravinový program (WFP) v nedeľu uviedol, že spustil núdzovú operáciu na zabezpečenie potravinovej pomoci pre milión ľudí v Libanone zasiahnutých eskaláciou násilia medzi Izraelom a hnutím Hizballáh. S odvolaním na agentúru AFP o tom informuje TASR.

"Ďalšie zrýchlenie konfliktu tento víkend zdôraznilo potrebu okamžitej humanitárnej reakcie," napísal WFP vo vyhlásení. Priblížil, že do Libanonu posiela potravinové balíčky vrátane teplých jedál.

Bombardovanie Libanonu podľa WFP "znásobuje krehkosť obyvateľstva zaťaženého nahromadenými krízami".

"Len za niekoľko dní sa pomoc WFP dostala k tisícom vysídlených ľudí... S prehlbujúcou sa krízou sa pripravujeme pomôcť až miliónu ľudí prostredníctvom kombinácie peňažnej a potravinovej pomoci," povedal riaditeľ programu WFP pre Libanon Matthew Hollingworth.

Zároveň vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby zmobilizovalo 105 miliónov dolárov na financovanie operácie do konca roka. "Libanon je v bode zlomu a nemôže vydržať ďalšiu vojnu," uviedla regionálna riaditeľka WFP Corinne Fleischerová.

Boje medzi Izraelom a Hizballáhom prudko eskalovali v uplynulých dňoch. Izraelská armáda pri piatkovom leteckom údere v Bejrúte zabila dlhoročného vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha.