Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Zahraničie

WHO: 15 detí z Pásma Gazy dostane zdravotnú starostlivosť v Španielsku

Dym stúpa pri explózii po izraelskom leteckom útoku centrálneho Pásma Gazy. Foto: TASR/AP

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyzýva viac krajín, aby otvorili svoje dvere pacientom utekajúcim z vojnou zmietaného regiónu.

Ženeva 25. júla (TASR) - Pätnásť vážne chorých detí a jedného dospelého z Pásma Gazy prevezú do Španielska na lekárske ošetrenie. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyzýva viac krajín, aby otvorili svoje dvere pacientom utekajúcim z vojnou zmietaného regiónu. O prevoze pacientov informovala agentúra AFP, píše TASR.

Liečbu v Španielsku podstúpia deti vo veku od troch do 17 rokov a matka jedného z nich.

Deti v sprievode 25 rodinných príslušníkov a iných opatrovníkov boli hospitalizované v Egypte od 6. mája, keď bol hraničný priechod Rafah uzavretý, čo takmer znemožnilo evakuáciu.

Odvtedy bolo cez neďaleký hraničný priechod Kerem Šalom evakuovaných len 23 ľudí, uviedla WHO.

Podľa odhadov organizácie potrebuje špecializovanú starostlivosť až 14.000 ľudí z Pásma Gazy a vyzvala na zriadenie viacerých koridorov pre zdravotnícku evakuáciu z Gazy, a to aj cez Rafah a Kerem Šalom.

"Skutočnosť, že ťažko chorí ľudia dostávajú potrebnú lekársku starostlivosť, by nemala byť titulnou správou, ale rutinnou globálnou spoluprácou," dodal zástupca WHO.