Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 4. júl 2024Meniny má Prokop
< sekcia Zahraničie

WHO: Izraelská taktická prestávka zatiaľ nezlepšila dodávky pomoci

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Izraelská armáda (IDF) počas víkendu vyhlásila denné prerušovanie vojenskej činnosti na kľúčovej trase vo východnej časti Rafahu, aby tak zjednodušila distribúciu potrebnej pomoci.

Ženeva 21. júna (TASR) - Svetová zdravotnícka organizácia WHO v piatok uviedla, že "taktické pozastavovanie vojenskej činnosti" v Pásme Gazy zatiaľ nemalo vplyv na lepšie dodávky humanitárnej pomoci. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Izraelská armáda (IDF) počas víkendu vyhlásila denné prerušovanie vojenskej činnosti na kľúčovej trase vo východnej časti Rafahu, aby tak zjednodušila distribúciu potrebnej pomoci. Predstaviteľ WHO pre Palestínu Richard Peeperkorn uviedol, že sa táto zmena "ešte musí prejaviť, aby sa viac pomoci dostalo k ľuďom v núdzi".

Vyše osem mesiacov vojny v Pásme Gazy spôsobilo humanitárnu krízu a opakované varovania OSN pred hladomorom. Konflikt sa začal už 7. októbra teroristickým útokom hnutia Hamas na Izrael, počas ktorého palestínski útočníci zabili takmer 1200 ľudí a ďalších viac ako 250 uniesli. Pri následnej ofenzíve Izraela doteraz zomrelo najmenej 37.431 ľudí podľa údajov ministerstva zdravotníctva v Pásme Gazy, kontrolovaného hnutím Hamas.