Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

WHO očakáva výskyt ďalších prípadov ovčích kiahní v Európe

Na snímke zo 16. júla 2024 leták, ktorý informuje o šírení infekčného ochorenia opičích kiahní (mpox), visí v nemocnici v meste Goma v Konžskej demokratickej republiky (KDR). Foto: TASR/AP

WHO v stredu vyhlásila stav ohrozenia verejného zdravia medzinárodného významu v súvislosti so šírením ochorenia opičích kiahní v afrických štátoch.

Kodaň 15. augusta (TASR) - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo štvrtok potvrdila, že prípad vírusovej infekcie ovčích kiahní (mpox) vo Švédsku súvisí s vypuknutím nákazy v Afrike. Podľa WHO možno v Európe počas nasledujúcich dní očakávať ďalšie prípady typu Clade I, informuje TASR na základe správ agentúr AFP a Reuters.

"Potvrdenie mpox Clade I vo Švédsku je jasným odrazom vzájomnej prepojenosti nášho sveta. V nasledujúcich dňoch a týždňoch sa v európskom regióne pravdepodobne vyskytnú ďalšie importované prípady," uvádza sa vo vyhlásení európskeho regionálneho úradu WHO.

Prípad vo Švédsku je podľa odborníka na vírusové kiahne z britského Pirbrightského inštitútu Jonasa Albarnaza varovným signálom pre zdravotnícke úrady. Tie musia byť podľa neho ostražité a zaviesť prísny dohľad a stratégiu sledovania kontaktov na včasné odhalenie možných nových prípadov.

WHO v stredu vyhlásila stav ohrozenia verejného zdravia medzinárodného významu v súvislosti so šírením ochorenia opičích kiahní v afrických štátoch. Vo štvrtok už potvrdili prvý prípad opičích kiahní typu Clade I aj vo Švédsku, pričom ide o prvý prípad tohto variantu diagnostikovaný mimo afrického kontinentu.

Opičie kiahne (mpox) sú infekčné ochorenie, ktoré sa prenáša pri blízkom kontakte. Majú symptómy podobné chrípke, pričom spôsobujú aj hnisajúce vyrážky. Väčšina prípadov má mierny priebeh, avšak toto ochorenie môže aj zabíjať.

Z Konžskej demokratickej republiky (KDR) sa začal najskôr šíriť endemický kmeň ochorenia známy ako Clade I. No zdá sa, že blízkym kontaktom medzi ľuďmi, predovšetkým deťmi, sa začal šíriť nový variant známy ako Clade Ib.

Opičie kiahne sa prvýkrát objavili v KDR v roku 1970. V máji 2022 sa celosvetovo prudko rozšíril počet infekcií a WHO taktiež pristúpilo k vyhláseniu ohrozenia verejného zdravia medzinárodného významu, ktorý trval do mája 2023.