Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Zahraničie

WHO plánuje evakuovať z Pásma Gazy 1000 žien a detí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vyšetrovatelia OSN vo štvrtok obvinili Izrael zo zámerných útokov na zdravotnícke zariadenia v Pásme Gazy.

Ženeva 21. októbra (TASR) - Z Pásma Gazy bude do Európy evakuovaných 1000 žien a detí, ktoré potrebujú lekársku starostlivosť, uviedol v pondelok Hans Kluge, regionálny riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre Európu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Izrael, ktorý už viac ako rok vedie v Pásme Gazy vojnu s palestínskymi militantmi z hnutia Hamas, sa podľa Klugeho "zaviazal, že v nasledujúcich mesiacoch uskutoční ďalších 1000 lekárskych evakuácii do Európskej únie".

Vyšetrovatelia OSN vo štvrtok obvinili Izrael zo zámerných útokov na zdravotnícke zariadenia v Pásme Gazy. Izraelská armáda podľa nich zabíja a mučí zdravotnícky personál a krajinu obvinili zo zločinov proti ľudskosti.

Predstaviteľ WHO na palestínskom území Rik Peeperkorn v máji uviedol, že približne 10.000 ľudí je potrebné evakuovať z palestínskej enklávy z dôvodu potreby naliehavej lekárskej starostlivosti.

Od začiatku vojny v Pásme Gazy umožnila WHO 600 lekárskych evakuácií do siedmich európskych krajín. "Nikdy by sa to nestalo, ak by sme neudržiavali (otvorený) dialóg," povedal Kluge a dodal, že to isté platí aj pre Ukrajinu a dialóg udržiava so všetkými partnermi. Zároveň dodal, že zdravotníkom je potrebné umožniť vykonávať svoju prácu v zónach konfliktu.

WHO v septembri oznámila, že z Pásma Gazy do Spojených arabských emirátov evakuovala takmer 100 pacientov a vyzvala na obnovenie pravidelných lekárskych prevozov z tejto palestínskej enklávy. Peeperkorn v tom čase označil evakuáciu za najväčšiu od októbra 2023.