Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 14. október 2024Meniny má Boris
< sekcia Zahraničie

V Pásme Gazy sa začalo druhé kolo očkovania proti detskej obrne

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Prvé kolo vakcinačnej kampane sa v Gaze začalo 1. septembra.

Ženeva 14. októbra (TASR) - V strednej časti Pásma Gazy sa v pondelok začalo druhé kolo očkovania proti detskej obrne, oznámila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Deťom mladším ako desať rokov tam počas troch dní podajú druhú dávku vakcíny. Následne sa ňou bude očkovať na severe a juhu tejto palestínskej enklávy, uviedlo tamojšie ministerstvo zdravotníctva riadené militantným hnutím Hamas. TASR o tom píše podľa agentúry Reuters a denníka The Times of Israel (TOI).

Prvé kolo vakcinačnej kampane sa v Gaze začalo 1. septembra. OSN nedávno informovala, že zdravotníkom sa počas neho podarilo zaočkovať 90 percent detí mladších ako desať rokov. Očkovanie sa vtedy uskutočnilo v troch fázach počas dvoch týždňov.

Úrady k vakcinácii podnietil prípad detskej obrny, ktorý začiatkom augusta potvrdili v strednej časti Pásma Gazy u desaťmesačného nezaočkovaného chlapca ako vôbec prvý po zhruba štvrťstoročí. Zmienený chlapec ochrnul na jednu nohu.

TOI uvádza, že zdravotníkom sa v septembri podarilo prvú dávku vakcíny podať približne 560.000 deťom, a to aj napriek množstvu problémov vrátane pretrvávajúcich bojov, narúšania verejného poriadku či značne poškodeným cestám a infraštruktúre.

Podľa vyjadrenia WHO sa počas prvého kola očkovania do veľkej miery dodržiavali tzv. humanitárne prestávky v bojoch, na ktorých sa pre tento účel dohodoli Hamas s Izraelom aj počas aktuálneho druhého kola očkovania.