Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

WHO z Gazy odviezlo už 85 pacientov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Evakuovaní pacienti trpeli rôznymi závažnými ochoreniami vrátane rakoviny, neurologických a kardiovaskulárnych diagnóz.

Gaza 31. júla (TASR) - Najmenej 85 chorých a vážne zranených Palestínčanov z Pásma Gazy evakuovala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) do Spojených arabských emirátov, kde podstúpia liečbu. V utorok to uviedol generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. TASR informáciu prevzala z agentúry Reuters a WHO.

"Túto mimoriadne náročnú evakuáciu podporilo ministerstvo zahraničných vecí Spojených arabských emirátov v spolupráci s WHO a ostatnými partnermi. Ide o najväčšiu evakuáciu pacientov od októbra 2023," uviedol Tedros Adhan Ghebreyesus na sociálnej sieti X.

Evakuovaní pacienti trpeli rôznymi závažnými ochoreniami vrátane rakoviny, neurologických a kardiovaskulárnych diagnóz. Pri prenose ich sprevádzalo 63 rodinných príslušníkov a ošetrovateľov. Medzi evakuovanými bolo aj 35 detí.



Šéf WHO vyjadril nádej, že táto evakuácia napomôže k zriadeniu evakuačných koridorov v Pásme Gazy. "Tisíce chorých ľudí zbytočne trpí. Ako vždy vyzývame predovšetkým na prímerie," zdôraznil šéf WHO.

WHO dlhodobo upozorňuje na kolaps zdravotníctva v Pásme Gazy. Hovorca WHO Tarik Jaservič začiatkom júla uviedol, že v palestínskej enkláve v súčasnosti v obmedzenom režime funguje iba 13 z 36 nemocníc. WHO taktiež varuje pred šírením infekčných chorôb, keďže v odpadových vodách odhalila prítomnosť vírusu detskej obrny.