Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Zahraničie

WHO žiada okamžitý prístup k rukojemníkom zadržiavaným hnutím Hamas

Na archívnej snímke Tedros Adhanom Ghebreyesus. Foto: TASR/AP

Psychická trauma, ktorej čelia unesené osoby a ich rodiny, je akútna a psychosociálna pomoc je veľmi dôležitá, dodal šéf WHO.

Ženeva 26. októbra (TASR) - Rukojemníci, ktorých zadržiava palestínske militantné hnutie Hamas, naliehavo potrebujú lekársku starostlivosť, uviedla Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). TASR správu prevzala v noci na štvrtok z agentúry AFP.

WHO vyzvala na okamžitý prístup Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) k ľuďom, ktorých hnutie Hamas zajalo počas útoku na Izrael 7. októbra.

"Je naliehavo potrebné, aby únoscovia poskytli dôkazy o tom, že sú rukojemníci nažive... a aby všetkých unesených okamžite prepustili z humanitárnych a zdravotných dôvodov," uviedol šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus v Ženeve.

Zdravotnícka agentúra OSN je podľa neho pripravená pomôcť MVČK pri poskytovaní lekárskej starostlivosti.

"Zdravotný stav mnohých rukojemníkov, vrátane detí, žien a starších ľudí, si vyžaduje naliehavú a nepretržitú starostlivosť a liečbu. Psychická trauma, ktorej čelia unesené osoby a ich rodiny, je akútna a psychosociálna pomoc je veľmi dôležitá," dodal šéf WHO.

Militanti z palestínskeho radikálneho hnutia Hamas sa 7. októbra dostali z pásma Gazy na územie židovského štátu, kde začali masakrovať obyvateľstvo i vojakov. Podľa izraelských predstaviteľov zabili vyše 1400 ľudí, väčšinou civilistov, a ďalších viac ako 220 uniesli ako rukojemníkov späť do pásma Gazy.

Izrael odpovedal neúnavnými leteckými údermi na túto malú palestínsku enklávu, pri ktorých podľa tamojšieho ministerstva zdravotníctva, ktoré ovláda Hamas, zahynulo už vyše 6500 ľudí, väčšinou civilistov, pričom mnoho obetí tvoria deti.