Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Z maďarských väzníc prepustili doposiaľ 2297 zahraničných prevádzačov

Ilustračné foto. Foto: TASR Michal Svítok

Vládne nariadenie, ktoré nadobudlo účinnosť koncom apríla 2023, umožnilo prepustenie právoplatne odsúdených zahraničných prevádzačov.

Budapešť 24. júla (TASR) - Do začiatku júla prepustili z maďarských väzníc 2297 zahraničných prevádzačov, uviedol v stredu server hvg.hu. Vláda o tomto kroku rozhodla začiatkom minulého roka s tým, že dotknuté osoby umiestnené do takzvanej reintegračnej väzby musia po prepustení na slobodu opustiť krajinu do 72 hodín, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Z 2297 prepustených prevádzačov 16 porušilo určené pravidlá a vrátili ich do väzby. Podľa údajov Celoštátneho veliteľstva ústavu na výkon trestu odňatia slobody (BvOP) podiel zahraničných väzňov v máji klesol na aktuálnych 5,7 percenta z vlaňajších takmer 13 percent.

Ani prepustenie zahraničných prevádzačov nerieši problémy preplnených väzníc. K 31. decembru 2023 bolo väznených 17.939 osôb, pričom ich kapacita bola 17.998 miest. Prakticky to znamená plné využitie, avšak oproti minulosti aj tak došlo k zlepšeniu situácie, píše hvg.hu.

Vládne nariadenie, ktoré nadobudlo účinnosť koncom apríla 2023, umožnilo prepustenie právoplatne odsúdených zahraničných prevádzačov. Maďarský kabinet to zdôvodnil tým, že Európska únia neprispieva na náklady pri ochrane hraníc, ako aj tým, že trestá Maďarsko za preplnené väznice.

Vlani do konca mája na základe tohto nariadenia z väzníc prepustili takmer tisíc zahraničných prevádzačov.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)