Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Z Nemecka deportovali do Srbska a Severného Macedónska 36 azylantov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Odmietnutých azylantov, prevažne Srbov a Kosovčanov, medzi ktorými boli aj páchatelia trestných činov, deportovali podľa Bildu v lietadle poľskej charterovej spoločnosti Enter Air.

Berlín 17. septembra (TASR) — Z Nemecka v utorok deportovali 36 neúspešných žiadateľov o azyl, ktorí tam prišli zo Srbska a Severného Macedónska. TASR o tom informuje s odvolaním sa na správu denníka Bild.

Odmietnutých azylantov, prevažne Srbov a Kosovčanov, medzi ktorými boli aj páchatelia trestných činov, deportovali podľa Bildu v lietadle poľskej charterovej spoločnosti Enter Air. Stroj, ktorý si prenajala spolková krajina Šlezvicko-Holštajnsko, vzlietol z Hamburgu a mal pristáť v srbskej metropole Belehrad a v Skopje, hlavnom meste Severného Macedónska.

Severné Macedónsko a Srbsko patria medzi krajiny, kam nemecké úrady v súčasnosti najčastejšie deportujú odmietnutých azylantov. V prvom štvrťroku tohto roka bolo do týchto dvoch štátov vrátených 795 ľudí.

Koncom augusta deportovali z Nemecka prvýkrát od nástupu Talibanu k moci v Afganistane pred troma rokmi 28 občanov tejto krajiny, ktorí spáchali trestný čin.

Bild v tejto súvislosti konštatoval, že počet osôb deportovaných do domovských krajín cez Hamburg sa za prvých šesť mesiacov tohto roka zvýšil o 30 percent — zo 645 v rovnakom období vlaňajška na 841.