Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Z poškodenia sochy Churchilla obvinili 18-ročného tínedžera

Socha bývalého premiéra Winstona Churchilla, ktorá stojí na námestí pred britským parlamentom v Londýne, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Podstavec, na ktorom je socha umiestnená, Clark grafitmi posprejoval tak, aby pod nápisom Churchill žltým písmom stálo je rasista.

Londýn 11. septembra (TASR) - Britská polícia v piatok oznámila, že obvinila 18-ročného tínedžera z poškodenia sochy bývalého premiéra Winstona Churchilla, ktorá stojí na námestí pred britským parlamentom v Londýne. Informovala o tom agentúra Reuters.

Benjamin Clark bol obvinený z poškodenia verejného majetku a 9. októbra by mal predstúpiť pred súd v londýnskej štvrti Westminster.

Podstavec, na ktorom je socha umiestnená, Clark grafitmi posprejoval tak, aby pod nápisom "Churchill" žltým písmom stálo "je rasista". Urobil tak počas štvrtkových klimatických protestov v britskej metropole.

Socha Churchilla sa stala terčom útoku vandalov aj v júni počas protestov proti rasizmu a policajnej brutalite, ktoré aj v Británii spustila májová smrť Afroameričana Georga Floyda v americkom štáte Minnesota.

Londýnska polícia po júnovom incidente Churchillovu sochu pred parlamentom na určitý čas zadebnila v snahe ochrániť ju pred možnými novými útokmi demonštrantov.

Britský premiér Boris Johnson v júni označil posprejovanie sochy za "absurdný a úbohý" čin a odmietol výzvy na jej odstránenie zo strany niektorých kritikov, ktorí Churchilla vinia z rasistických postojov.