Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 13. október 2024
< sekcia Zahraničie

Z Turecka sa vrátilo 55 maďarských záchranárov, vyslobodili 17 ľudí

Vodič bagra čaká na záchranný tím, aby vyzdvihol telo obete zemetrasenia zo zrútenej budovy v Antakyi na juhovýchode Turecka, v nedeľu 12. februára 2023. Foto: TASR/AP

Pôsobiskom maďarských záchranárov bola jedna z najviac zasiahnutých oblastí - provincia Hatay na juhovýchode Turecka.

Budapešť 13. februára (TASR) - Po šiestich dňoch pátracích a záchranných prác sa v noci z nedele na pondelok vrátil domov zo zemetrasením postihnutého Turecka päťdesiatčlenný tím maďarskej záchranárskej organizácie Hunor s piatimi vojenskými lekármi. Oznámilo to na svojom webe Celoštátne riaditeľstvo úradu civilnej ochrany (OKF), informuje spravodajca TASR.

Maďarských záchranárov na Medzinárodnom letisku Ferenca Liszta privítal minister obrany Kristóf Szalay-Bobrovniczky a veliteľ maďarských ozbrojených síl Romulusz Ruszin-Szendi.

Záchranári od minulého pondelka vyslobodili sedemnásť preživších, vrátane troch detí, ale z trosiek vytiahli aj mŕtve telá 29 obetí zemetrasenia. Zachránili i psa, mačku či papagája.

Od minulej stredy pôsobila v Turecku aj dobrovoľná záchranná služba z Budapešti a vo štvrtok ráno tam odcestovala aj skupina príslušníkov protiteroristickej jednotky TEK.

Lekári TEK-u v spolupráci s vojenskými lekármi ošetrili v pohotovostnom stane 16 ľudí.

Pôsobiskom maďarských záchranárov bola jedna z najviac zasiahnutých oblastí - provincia Hatay na juhovýchode Turecka.

Počet obetí ničivého zemetrasenia v okolí turecko-sýrskych hraníc zo 6. februára stúpol v pondelok na vyše 35.000.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)