Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Zahraničie

Za ničivým požiarom v bangladéšskej odevnej továrni bolo podpaľačstvo

Pri požiari na okraji Dháky zahynulo vyše 110 zamestnancov. Foto: TASR/AP

Viac ako sto ľudských obetí má na svedomí plánovaná akcia podpaľačov. Vyšetrovatelia tak vylúčili možnosť, že by išlo o náhodu. Zároveň zadržali dvoch podozrivých.

Dháka 26. novembra (TASR) - Ničivý požiar v odevnej továrni pri bangladéšskom hlavnom meste Dháka, ktorý si v sobotu vyžiadal 112 obetí, bol dôsledkom podpaľačstva. O príčine informovala dnes na parlamentnej pôde v metropole ázijskej krajiny jej premiérka Hasína Vadžídová.

"Nebola to žiadna náhoda. Bolo to vopred naplánované," cituje agentúra DPA slová predsedníčky vlády, ktorá si predtým mala možnosť pozrieť zábery z bezpečnostných kamier.

Dvoch dôvodne podozrivých z podpaľačstva zadržali v nedeľu pri pokuse založiť požiar v ďalšej továrni na oblečenie na okraji Dháky. Plamene v 12-poschodovej budove uhasili, obete si tento menší požiar nevyžiadal.

Premiérka, ktorá informovala o tom, že jeden zo zadržaných sa už priznal k prevzatiu v prepočte asi 190 eur za podpaľačský čin, avizovala, že zodpovedať sa budú aj všetci zodpovední za sabotážnu akciu v továrni Tazreen Fashion, 20 kilometrov severozápadne od Dháky.

V Bangladéši, v ktorom na dnes vyhlásili štátny smútok, je približne 4500 odevných tovární. Mnohé z týchto fabrík nespĺňajú bezpečnostné kritériá.