Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 25. september 2024Meniny má Vladislav
< sekcia Zahraničie

Za smrť J. Chovanca nie je zodpovedný nikto, rozhodol súd v Belgicku

Ilustračná snímka Foto: TASR

Chovancova vdova a štát Slovensko majú teraz 15 dní na to, aby sa voči rozsudku odvolali, píše Belga.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Brusel 25. Septembra (TASR)- Belgický súd v stredu ráno vyniesol rozsudok, podľa ktorého nik nenesie trestno-právnu zodpovednosť za smrť slovenského občana Jozefa Chovanca, potvrdil generálny konzul SR v Belgicku Andrej Michalec. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

Na vynesený rozsudok generálneho konzula upozornila manželka J. Chovanca, ktorá sa nachádza na Slovensku a ktorá je v kontakte so svojimi obhajcami v tejto kauze. O rozsudku už informovala aj belgická tlačová agentúra Belga.

Podľa verdiktu súdu ide o poľutovaniahodný súbeh tragických okolností. Advokáti Chovancovej pre TASR uviedli, že čakajú na písomne vyjadrenie súdu.

Jozef Chovanec (38) zomrel v nemocnici 27. februára 2018, tri dni po policajnom zásahu v cele na letisku Charleroi. Zadržali ho v lietadle smerujúcom na Slovensko - podľa svedkov sa správal agresívne k posádke i voči privolaným policajtom.

V auguste 2020 unikli videozáznamy z policajnej cely, na ktorých vidieť, ako sa Chovanec sebapoškodzuje: búcha hlavou o dvere cely a krváca. Následne sa ho policajti pokúšajú spacifikovať. Muž má pritom tvár zakrytú dekou, policajti sa smejú a jedna policajtka dvíha ruku a hajluje.

Posudok belgických lekárov ukázal, že príčinou smrti Chovanca boli silné nárazy hlavou, ktoré mu spôsobili edém mozgu. Lekári zároveň skonštatovali, že zastavenie činnosti srdca vyvolala až injekcia od zdravotníkov, ktorí sa ho snažili upokojiť.

Chovancova vdova a štát Slovensko majú teraz 15 dní na to, aby sa voči rozsudku odvolali, píše Belga.
(spravodajca TASR Jaromír Novak)


Výberová chronológia prípadu úmrtia Jozefa Chovanca na letisku Charleroi



TASR prináša v tejto súvislosti výberovú chronológiu prípadu úmrtia Jozefa Chovanca na letisku Charleroi.



2018



23. februára - Jozefa Chovanca zatkli na letisku Charleroi, keď sa dostal do potýčky s letiskovou políciou. Policajti ho odviedli do záchytnej cely na letisku, kde si podľa pôvodných správ spôsobil sebapoškodzujúce údery, čo si vyžiadalo opätovný zásah polície v snahe ho upokojiť. Po tomto zásahu Slovák utrpel infarkt myokardu a bol prevezený do nemocnice.



27. februára - Jozef Chovanec zomrel v nemocnici po policajnom zásahu na letisku Charleroi.



2020



19. augusta - Unikli videozáznamy z policajnej cely, na ktorých vidieť, ako sa Chovanec sebapoškodzuje: búcha hlavou o dvere cely a krváca. Následne sa ho policajti pokúšajú spacifikovať. Muž má pritom tvár zakrytú dekou, policajti sa smejú a jedna policajtka dvíha ruku a hajluje.



20. augusta - Druhý najvyšší predstaviteľ belgickej federálnej polície André Desenfants dočasne odstúpil zo svojej funkcie po tom, ako viaceré belgické médiá zverejnili video z februára 2018, ktoré potvrdzovalo neprimerané použitie sily voči Jozefovi Chovancovi v cele predbežného zadržania na letisku v Charleroi.



22. augusta - Šéfa belgickej federálnej letiskovej polície Dannyho Elsta dočasne preložili na administratívne oddelenie. Stalo sa tak po tom, ako belgické médiá zverejnili video z februára 2018, ktoré potvrdzovalo neprimerané použitie sily voči Jozefovi Chovancovi.



26. augusta - Poslanci belgického federálneho parlamentu si predvolali ministra vnútra Pietera De Crema a ministra spravodlivosti Koena Geensa, aby odpovedali na otázky týkajúce sa situácie na letisku v Charleroi vo februári 2018 pred smrťou Jozefa Chovanca.



1. septembra - V belgickom federálnom parlamente predvolali pred parlamentné výbory pre vnútorné záležitosti a spravodlivosť flámskeho premiéra a bývalého ministra vnútra Jana Jambona, šéfku Europolu Catherine De Bolleovú a šéfa federálnej polície Marca De Mesmaekera.



2. septembra - Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová sa pre prípad Jozefa Chovanca obrátila na belgického federálneho ombudsmana a ombudsmanku.

- Národná rada SR vyjadrila ľútosť a znepokojenie nad smrťou Jozefa Chovanca v Belgicku na letisku Charleroi vo februári 2018. Zároveň odsúdila neprimeraný zákrok belgických orgánov a zaviazala vládu požadovať riadne vyšetrenie udalosti, ako aj vyvodenie zodpovednosti.



3. septembra - Minister zahraničných vecí Ivan Korčok si predvolal veľvyslanca Belgického kráľovstva v SR. Na základe uznesenia NR SR ho požiadal o urýchlenie vyšetrovania, ale aj maximálnu nápomocnosť belgickej vlády nielen pri podpore vyšetrovania, ale aj komunikácii so slovenskými orgánmi.



4. septembra - Slovenskí poslanci Európskeho parlamentu v spoločnom vyhlásení odsúdili smrť Jozefa Chovanca. Europoslankyňa Miriam Lexmann (KDH) v tejto súvislosti vyzvala Európsku komisiu, aby ako ochrankyňa základných hodnôt Európskej únie dohliadla na urýchlené a riadne vyšetrenie tohto prípadu.



30. septembra - Zástupcovia slovenskej i belgickej prokuratúry sa dohodli na spolupráci pri objasňovaní úmrtia Jozefa Chovanca v Belgicku.



2021



25. marca - Belgický prokurátor pri odvolacom súde v Mons listom informoval slovenského generálneho prokurátora Maroša Žilinku, že vyšetrovanie úmrtia Jozefa Chovanca prebieha obvyklým spôsobom.



27. septembra - Belgické úrady začali s rekonštrukciou v prípade úmrtia Jozefa Chovanca.



2022



10. marca - Informáciu o vypracovaní záverečnej znaleckej správy v prípade úmrtia Jozefa Chovanca označilo Ministerstvo spravodlivosti SR za nepravdivú s tým, že vyšetrovanie jeho úmrtia naďalej pokračuje.



2023



17. januára - Prokuratúra z belgického mesta Charleroi neplánuje nikoho stíhať za smrť slovenského občana Jozefa Chovanca. Podľa stanoviska prokuratúry príslušníci letiskovej polície a privolaní zdravotníci za smrť slovenského podnikateľa nenesú zodpovednosť. Advokát vdovy po Jozefovi Chovancovi toto stanovisko považuje za nepochopiteľné a dúfa, že členov letiskovej polície napokon postavia pred súd.



24. januára - Generálny prokurátor Maroš Žilinka požiadal listom belgickú generálnu prokuratúru pri odvolacom súde v Mons o oznámenie akýchkoľvek skutočností, ktoré sa týkajú aktuálneho stavu konania v súvislosti s vyšetrovaním úmrtia Jozefa Chovanca.



2. februára - Jedenásti slovenskí europoslanci listom vyzvali predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú a komisára pre spravodlivosť Didiera Reyndersa, aby sa zaoberali prípadom úmrtia Jozefa Chovanca.



16. augusta - Vyšetrovanie vo veci úmrtia slovenského občana Jozefa Chovanca v Belgicku sa skončilo.



2024



6. februára - Ministerstvo spravodlivosti SR vyjadruje vážne obavy v súvislosti s priebehom súdneho konania pri objasňovaní úmrtia slovenského občana Jozefa Chovanca po zásahu polície v Belgicku. "Ak rozhodnutie, ktoré bude vyhlásené 25. marca 2024, nebude adekvátnou odpoveďou na nami identifikované nedostatky vyšetrovania, budeme sa vážne zaoberať možnosťou podania medzištátnej sťažnosti na Európsky súd pre ľudské práva," avizoval šéf slovenského rezortu spravodlivosti Boris Susko.



25. marca - Belgický vyšetrovací súd odložil na neurčito svoje rozhodnutie, či postúpi prípad obvinených v prípade úmrtia Slováka Jozefa Chovanca v Belgicku trestnému súdu.



27. marca - Skupina ôsmich slovenských poslancov Európskeho parlamentu zaslala list na adresu Európskej komisie, v ktorom vyjadrila znepokojenie nad rozhodnutím belgického vyšetrovacieho súdu, ktorý odložil rozhodnutie o trestnom stíhaní 31 podozrivých osôb v prípade smrti Jozefa Chovanca.



4. júna - Prokuratúra v belgickom Charleroi oznámila, že rozhodnutie belgického vyšetrovacieho súdu v prípade úmrtia občana Jozefa Chovanca bolo odložené na 25. septembra.