Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 28. september 2024Meniny má Václav
< sekcia Zahraničie

Zabitie Nasralláha odsúdili Hamas, Irán aj Irak

Na archívnej snímke z 14. novembra 2013 vodca Hizballáhu Hasan Nasralláh hovorí v Bejrúte. Izraelská armáda v sobotu 28. septembra 2024 oznámila, že pri piatkovom útoku na južné predmestie Bejrútu zabila vodcu hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha. Foto: TASR/AP

Nasralláh bol vodcom Hizballáhu viac ako tri desaťročia. Hizballáh potvrdil v sobotu jeho zabitie, pričom uviedol, že sa tak pripojil k "nesmrteľným mučeníkom", ktorých zhruba 30 rokov viedol.

Jeruzalem/Teherán/Bagdad 28. septembra (TASR) - Palestínske militantné hnutie Hamas odsúdilo v sobotu zabitie vodcu libanonského hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha, ktorý zahynul pri piatkovom izraelskom útoku na južnom predmestí Bejrútu. Obdobne už zareagovali aj Irán a Irak. TASR o tom informuje podľa správ agentúry AFP. O zabití Nasralláha informovala najskôr v sobotu izraelská armáda, následne jeho úmrtie potvrdil aj samotný Hizballáh.

"Čo najdôraznejšie odsudzujeme túto barbarskú sionistickú (izraelskú) agresiu a zameriavanie sa na obytné budovy... považujeme to za zbabelý teroristický čin," uviedol Hamas a zároveň vyslovil "sústrasť a solidaritu s bratmi" z Hizballáhu v súvislosti s "mučeníckou smrťou... Nasralláha".

K úmrtiu Nasralláha sa už oficiálne vyjadril aj Irán, ktorý podporuje Hizballáh. Iránske ministerstvo zahraničných vecí v sobotu uviedlo, že Nasralláhova "cesta" bude pokračovať, aj napriek jeho zabitiu pri izraelskom útoku. "Slávna cesta vodcu odporu Hasana Nasralláha bude pokračovať a jeho posvätný cieľ sa s božou pomocou uskutoční pri oslobodení Kudsu (Jeruzalema)," uviedol hovorca rezortu v príspevku na platforme X.

Iracký premiér Muhammad Šijá Súdání označil Nasralláha za "mučeníka na ceste spravodlivých" a jeho zabitie nazval "zločinom" a "hanebným útokom", ktorým Izrael už "prekročil všetky červené čiary".

Izraelské sily vykonali piatkový letecký útok v čase, keď malo vedenie Hizballáhu schôdzku vo svojom sídle v Dahíji, južnom predmestí Bejrútu. Nasralláh bol vodcom Hizballáhu viac ako tri desaťročia. Hizballáh potvrdil v sobotu jeho zabitie, pričom uviedol, že sa tak pripojil k "nesmrteľným mučeníkom", ktorých zhruba 30 rokov viedol.

Libanonské ministerstvo zdravotníctva v predbežnej bilancii uvádza, že pri piatkových izraelských útokoch prišlo o život 11 ľudí a ďalších 108 utrpelo zranenia, informuje agentúra Reuters. Na južných predmestiach Bejrútu v reakcii na intenzívne útoky Izraela ohlásili evakuáciu nemocníc. Izraelská armáda v sobotu taktiež oznámila, že podniká nové útoky na ciele Hizballáhu na juhu a východe Libanonu.