Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 24. október 2024Meniny má Kvetoslava
< sekcia Zahraničie

Začali sa prípravy na tadžicko-ruské manévre

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na miesto cvičenia bolo presunutých asi 50 kusov vojenskej techniky.

Moskva 20. júla (TASR) - Tankisti z 201. vojenskej základne ruskej armády v Tadžikistane ukončili približne 200-kilometrový presun na cvičný polygón Charb-Majdon ležiaci neďaleko hraníc s Afganistanom.

Tlačová služba Centrálneho vojenského okruhu (CVO) ruskej armády pre agentúru TASS v utorok uviedla, že na miesto cvičenia bolo presunutých asi 50 kusov vojenskej techniky. Počet presunutých vojakov nebol zverejnených.

Podľa CVO vojenský personál po presune na cvičisko pristúpil k budovaniu palebných pozícií a prístreškov pre bojové vozidlá.

Vojenské cvičenie na polygóne Charb-Majdon sa uskutoční v dňoch 5.–10. augusta a okrem ruských a tadžických vojakov sa doň zapoja aj jednotky uzbeckej armády.

Okrem toho Rusko a Uzbekistan uskutočnia od 30. júla do 10. augusta spoločné vojenské cvičenie v uzbeckej oblasti Surchandarja, ktorá susedí s Afganistanom. Podľa agentúry TASS sa očakáva, že na tomto cvičení sa zúčastní asi 1500 vojakov z oboch krajín.

Obe vojenské cvičenia sa konajú v čase zhoršenia bezpečnostnej situácie v Afganistane, kde sa po stiahnutí jednotiek USA a NATO obnovila konfrontácia medzi vládnymi silami a militantmi.

Islamistické hnutie Taliban, posmelené sťahovaním zahraničných síl z Afganistanu, vykonáva rozsiahlu ofenzívu: talibovia od mája ovládli značnú časť územia tejto stredoázijskej krajiny i hlavný hraničný afgansko-tadžický hraničný priechod.

Hnutie Taliban je Moskvou považované za extrémistické a v Rusku je preto zakázané.