Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 21. október 2024Meniny má Uršuľa
< sekcia Zahraničie

Začalo sa vyšetrovanie úniku tajných dokumentov o izraelskej odvete

Na archívnej snímke predseda americkej Snemovne reprezentantov. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda na žiadosť AP o komentár bezprostredne neodpovedala.

Washington 20. októbra (TASR) – Začalo sa vyšetrovanie úniku tajných amerických dokumentov obsahujúcich informácie týkajúce sa prípravy izraelského útoku na Irán, uviedol v nedeľu predseda americkej Snemovne reprezentantov Mike Johnson. TASR informuje na základe správ agentúr Reuters a AP.

Dokumenty s označením prísne tajné boli v piatok zverejnené prostredníctvom komunikačnej platformy Telegram. Prvý raz na ne v sobotu upozornila televízia CNN a spravodajský web Axios.

Autorstvo dokumentov sa pripisuje Národnej agentúre pre geografický prieskum (NGA) a Národnej bezpečnostnej agentúre (NSA). Popisujú pokračujúce presuny izraelského vojenského materiálu a prípravy vojenského úderu, ktorý bude odpoveďou na raketový útok Iránu z 1. októbra. Dokumenty boli zdieľané medzi "piatimi očami" – USA, Spojeným kráľovstvom, Kanadou, Novým Zélandom a Austráliou, uvádza AP s odvolaním na nemenované zdroje.

Vyšetrovanie sa zameria aj na spôsob získania dokumentov a pokúsi sa zistiť, či boli zámerne zverejnené niekým z prostredia amerických spravodajských služieb alebo či boli získané iným spôsobom, napríklad preniknutím do počítačovej siete. V rámci vyšetrovania preto bude preverené, kto mal k dokumentom pred ich zverejnením prístup.

Pentagón vo vyhlásení potvrdil, že vie o správach upozorňujúcich na únik dokumentov, ďalej však záležitosť nekomentoval, píše AP.

Izraelská armáda na žiadosť AP o komentár bezprostredne neodpovedala.