Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Rusko tvrdí, že Ukrajina v Afrike otvorila druhý front

Na archívnej snímke Niger. Foto: TASR/AP

Malijskí separatisti pod vedením Tuaregov minulý týždeň uviedli, že pri bojoch na konci júla v pohraničnej obci Tinzaouaten zabili 84 žoldnierov ruskej skupiny a 47 malijských vojakov.

Moskva 7. augusta (TASR) - Rusko v stredu obvinilo Ukrajinu zo snahy otvoriť "druhý front" v Afrike. Reagovalo tak na rozhodnutia Mali a Nigeru, ktoré prerušili diplomatické styky s Ukrajinou a Kyjev obvinili z podpory teroristických skupín. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

"Zločinecký režim Volodymyra Zelenského, ktorý nedokázal poraziť Rusko na bojisku, otvoril druhý front v Afrike," uviedla pre agentúru RIA Novosti hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. Ukrajinu obvinila z podpory teroristických skupín v afrických krajinách, ktoré udržujú priateľské vzťahy s Moskvou.

Malijskí separatisti pod vedením Tuaregov minulý týždeň uviedli, že pri bojoch na konci júla v pohraničnej obci Tinzaouaten zabili 84 žoldnierov ruskej Vagnerovej (Wagnerovej) skupiny a 47 malijských vojakov. Mali tvrdí, že do útoku bola zapojená aj Ukrajina, ktorá spoluprácu s nimi nepotvrdila. Mali následne s Ukrajinou prerušilo diplomatické styky.

V utorok diplomatické vzťahy s Ukrajinou prerušil aj malijský spojenec v regióne Niger, ktorý uviedol, že požiada Bezpečnostnú radu OSN o prediskutovanie "ukrajinskej agresie".

V oboch štátoch vládnu po vojenských prevratoch v uplynulých rokoch armádne junty. Posilňujú tiež vzťahy s Ruskom a využívajú služby wagnerovcov v boji proti separatistom a radikálnym islamistom.