Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 24. september 2024Meniny má Ľuboš aj Ľubor
< sekcia Zahraničie

Začína sa rekonštrukcia zhorenej budovy niekdajšej kodanskej burzy

Na archívnej snímke z 19. septembra 2024 robotníci odstraňujú trosky zo 400 rokov starej budovy niekdajšej burzy, známej ako Börsen, ktorú zachvátil v apríli požiar v dánskej metropole Kodaň. Foto: TASR/AP

Počas požiaru sa ľuďom podarilo z budovy zachrániť umelecké diela a zhruba 90 percent kultúrnych artefaktov.

Kodaň 24. septembra (TASR) - Päť mesiacov po požiari, ktorý zničil viac ako polovicu 400 rokov starej budovy niekdajšej burzy v Kodani, známej ako Börsen, sa začína jeho rekonštrukcia. TASR o tom informuje podľa utorkovej správy agentúry AP.

Dánsky kráľ Frederik X. vo štvrtok položí základný kameň do časti červenej tehlovej steny, ktorá sa zachovala po požiari, čím začne niekoľko rokov trvajúca obnova.

V piatok sa uskutoční deň otvorených dverí a návštevníci sa tak budú môcť pozrieť na budovu zničenú požiarom. Výstavba tejto historickej budovy sa začala v roku 1615 a prvýkrát bola otvorená v roku 1624. Je považovaná za hlavný príklad holandského renesančného štýlu v Dánsku.

V ranných hodinách 16. apríla budovu zachvátil požiar, v dôsledku ktorého sa zrútila jej zelená medená strecha a ikonická veža. Následne o dva dni sa veľká časť vonkajšej steny budovy zrútila dovnútra.

Počas požiaru sa ľuďom podarilo z budovy zachrániť umelecké diela a zhruba 90 percent kultúrnych artefaktov.

Zatiaľ nie sú zverejnené príčiny požiaru, ale predpokladá sa, že vznikol na streche budovy, ktorá práve prechádzala rekonštrukciou pred oslavami 400. výročia svojho postavenia.

Podľa slov Larsa Daugaarda Jepsena, vedúceho rekonštrukcie z Dánskej obchodnej komory, ktorá je vlastníkom budovy, chcú pri stavbe použiť rovnaké materiály, aké boli dostupné pred 400 rokmi.

Obchodná komora si pred požiarom na renovačné práce objednala 80.000 tehál ručne vyrobených v Nemecku a vypálených v peciach na uhlie. Táto objednávka sa teraz zvýšila na 800.000 kusov, píše AP.

Drevo použité v 17. storočí pochádzalo zo švédskeho ostrova v Baltskom mori a pri prevoze do Dánska malo už 160 rokov, uviedol Daugaard Jepsen. Ako dodal, na ostrove Gotland hľadajú 800 až 1000 stromov, pretože chcú pri rekonštrukcii využiť rovnaké materiály.

Pracovníci od apríla odstránili z miesta viac než 1000 ton trosiek. Nová stavba podľa Jepsena nebude taká ako predtým. Interiér sa podľa neho počas svojej histórie zmenil osemkrát a opäť nadobudne novú podobu. "Cieľom je vytvoriť budovu, ktorá bude stáť aspoň 400 rokov," dodal.

Dosiaľ neboli zverejnené náklady na rekonštrukciu ani termín jej dokončenia. Jepsen však povedal, že päť rokov, ktoré si vyžiadala rekonštrukcia francúzskej katedrály Notre Dame, je "veľmi dobrý odhad".