Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 3. júl 2024Meniny má Miloslav
< sekcia Zahraničie

Zákaz vstupu som dostal aj od NDR a Mjanmarska, tvrdí Günter Grass

Foto: TASR/AP

Laureátovi Nobelovej ceny za literatúru, nemeckému spisovateľovi a básnikovi Günterovi Grassovi zakázal Izrael vstup do židovskej krajiny.

Berlín 11. apríla (TASR) - Laureát Nobelovej ceny za literatúru, nemecký spisovateľ a básnik Günter Grass (84) prirovnal rozhodnutie Izraela zakázať mu vstup do židovskej krajiny k podobnému zákazu, ktorý mu v minulosti udelila obávaná východonemecká tajná polícia Stasi.

Vo svojom komentári, ktorý Grass poslal na zverejnenie vo štvrtkovom vydaní novín Süddeutsche Zeitung, autor uviedol, že Izrael, bývalé komunistické NDR a Mjanmarsko boli jediné krajiny, ktoré mu kedy zakázali vstup.

Grass tento mesiac vyvolal rozruch svojou básňou Čo musí byť povedané, v ktorej tvrdí, že jadrový Izrael je hrozbou pre svetový mier a nesmie mu byť dovolené vojensky zaútočiť na Irán. Báseň zverejnili viaceré svetové denníky. V Nemecku ju označili za antisemitskú a Izrael následne zakázal autorovi vstup do krajiny.

Grass povedal, že mu izraelský zákaz pripomenul rozhodnutie šéfa Stasi Ericha Mielkeho, ktorý mu zakázal vstup do bývalého Východného Nemecka.

"Teraz ma minister vnútra demokratického štátu, Izraela, potrestal zákazom vstupu a tón jeho argumentov... mi pripomína rozhodnutie ministra Mielkeho," napísal Grass. A dodal, že sa "stále cíti byť neodvolateľne spojený s krajinou Izrael".