Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Zahraničie

Základňu medzinárodnej koalície v Iraku údajne opäť zasiahli rakety

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Zasiahli ju dvoma raketami odpálenými z raketometu typu Kaťuša.

Bagdad 5. augusta (TASR) - Neznámi ozbrojenci údajne v pondelok zaútočili na irackú leteckú základňu Ajn al-Asad, na ktorej sa nachádzajú aj medzinárodné jednotky, a zasiahli ju dvoma raketami odpálenými z raketometu typu Kaťuša. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

Zdroje pre agentúru Reuters uviedli, že v súčasnosti nie je jasné, či útoky spôsobili nejaké obete alebo škody. Podľa jedného zdroja z bezpečnostného prostredia rakety dopadli priamo do vnútra základne.

Proiránske skupiny v uplynulých mesiacoch zaútočili na koaličné základne v Iraku a Sýrii viac než 175-krát. K väčšine z týchto útokov sa prihlásil Islamský odboj v Iraku, ktorý je voľnou alianciou rôznych skupín podporovaných Iránom. Podobný útok na Ajn al-Asad sa uskutočnil aj 26. júla.

Skupiny tieto útoky zdôvodnili solidaritou s Palestínčami, ktorí vedú konflikt s Izraelom v Pásme Gazy. V uplynulých týždňoch však útoky militantov na základne ustali.

Americké ozbrojené sily majú približne 2500 vojakov v Iraku v rámci medzinárodnej koalície, ktorá do týchto krajín prišla na žiadosť irackej vlády v roku 2014. Ich úlohou bolo bojovať proti Islamskému štátu, ktorý v tom čase ovládal široké územie v Iraku.