Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 17. september 2024Meniny má Olympia
< sekcia Zahraničie

Západné tajné služby varujú pred aktivitami ruskej hackerskej skupiny

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Americké tajné služby vyhodnotili, že jednotka 29155 je zodpovedná za sabotážne a špionážne operácie, ako aj za viaceré pokusy o atentát po celej Európe.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Berlín 9. septembra (TASR) - Spravodajské služby viacerých západných štátov vydali varovanie pred činnosťou kybernetickej skupiny známej ako jednotka 29155, ktorá je súčasťou ruskej vojenskej rozviedky (GRU). Nemecké orgány v pondelok uviedli, že táto skupina vykonala viacero hackerských útokov na štáty NATO a EÚ. TASR o tom informuje podľa agentúry Reuters a príspevku na sociálnej sieti X.

Spolkový úrad na ochranu ústavy (BfV) svoje varovanie vydal ešte v piatok spolu s partnerskými službami z USA, Kanady, Česka a ďalších štátov. Ruskí hackeri z jednotky 29155 sú podľa odhadov napojení na 161. špecializované výcvikové centrum GRU a stoja za viacerými kybernetickými operáciami v Európe a vo svete.

Americké tajné služby vyhodnotili, že jednotka 29155 je zodpovedná za sabotážne a špionážne operácie, ako aj za viaceré pokusy o atentát po celej Európe. Ofenzívne kybernetické operácie skupina údajne podniká najmenej od roku 2020.

Spravodajské služby sa domnievajú, že cieľom jednotky 29155 je zhromažďovanie informácií na špionážne účely, poškodzovanie dobrej povesti zasiahnutých štátov prostredníctvom krádeží a následných cielených únikov citlivých informácií.

V zverejnenom dokumente tajné služby taktiež uvádzajú taktiky, techniky, postupy a analýzu škodlivého softvéru, ktorý jednotka 29155 využíva. Služby vydali aj odporúčania, ako sa útokom skupiny brániť.

Jednotku 29155 západné štáty obvinili z niekoľkých medzinárodných incidentov vrátane pokusu o otravu dvojitého agenta Sergeja Skripaľa v Británii v roku 2018, či výbuchu muničného skladu v českých Vrběticiach.

Pred aktivitami jednotky 29155 v piatok varovala aj Holandská vojenská spravodajská služba (MIVD), ktorá uviedla, že hackeri z tejto skupiny sa snažia získať prehľad o západnej vojenskej pomoci Ukrajine. Riaditeľ MIVD Peter Reesink zdôraznil, že sa zameriavajú na logistický sektor krajín, ktoré poskytujú pomoc Kyjevu.