Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Západní Veľvyslanci vynechajú obrad v Nagasaki po vylúčení Izraela

Na archívnej snímke Park Mieru v Nagasaki. Foto: TASR/AP

Ambasády USA a Británie uviedli, že ich veľvyslanci sa pre toto rozhodnutie nezúčastnia na ceremónii a že ich krajiny budú zastupovať diplomati nižších hodností.

Tokio 7. augusta (TASR) - Veľvyslanci západných krajín vynechajú piatkovú ceremóniu pri príležitosti 79. výročia jadrového bombardovania japonského mesta Nagasaki, keďže Izrael bol z nej vylúčený, uviedli v stredu predstavitelia. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry AFP.

Starosta Nagasaki Širó Suzuki minulý týždeň oznámil, že izraelský veľvyslanec v Japonsku Gilad Cohen nebol pozvaný kvôli riziku protestov v súvislosti s vojenským konfliktom v Pásme Gazy.

Ambasády USA a Británie uviedli, že ich veľvyslanci sa pre toto rozhodnutie nezúčastnia na ceremónii a že ich krajiny budú zastupovať diplomati nižších hodností. Ich príklad budú nasledovať Austrália, Taliansko, Kanada a Európska únia, ktoré spolu s USA, Britániou a Nemeckom v júli podpísali spoločný dôrazný list adresovaný Suzukimu.

Nepozvanie Izraela "vytvára nešťastné a zavádzajúce porovnanie s Ruskom a Bieloruskom - jedinými ďalšími krajinami, ktoré neboli pozvané na tohtoročnú slávnosť" v Nagasaki, uviedlo vo vyhlásení britské veľvyslanectvo.

Francúzska ambasáda označila rozhodnutie nepozvať zástupcu židovského štátu za "poľutovaniahodné a pochybné".

Suzuki minulý týždeň uviedol, že rozhodnutie nepozvať Cohena "nebolo politicky motivované", ale vychádzalo zo želania "uskutočniť obrad v pokojnej a vážnej atmosfére".

Starosta v júni oznámil, že mesto Nagasaki zaslalo izraelskému veľvyslanectvu list, v ktorom vyzývalo na "okamžité prímerie" v Pásme Gazy.

Cohen minulý týždeň povedal, že rozhodnutie z Nagasaki "vysiela svetu zlý signál". Na utorkovú spomienkovú slávnosť v Hirošime bol pozvaný a zúčastnil sa na nej.

"Izrael sa ako blízky priateľ Japonska a podobne zmýšľajúci národ už mnoho rokov zúčastňuje na tomto obrade, aby si uctil obete a ich rodiny," napísal Cohen na sociálnej sieti X.

Cohen v pondelok pre stanicu CNN povedal, že obavy o bezpečnosť sú iba "vymyslené" a že ho "naozaj prekvapilo, že Suzuki uniesol túto ceremóniu pre svoje politické motivácie".