Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Zahraničie

Záplavy na východe Rumunska si vyžiadali päť obetí

Na snímke, ktorú zverejnila rumunská záchranná služba Galati (ISU Galati), hasiči pristupujú k uviaznutému psovi v rumunskom meste Cudalbi v sobotu 14. septembra 2024 po prívalových dažďoch, po ktorých uviazli desiatky ľudí v zaplavených oblastiach. Foto: TASR/AP

Búrky v Rumunsku zasiahli 19 lokalít v ôsmich okresoch. Silný vietor tam vyvrátil desiatky stromov, ktoré poškodili autá a zablokovali cesty a dopravu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bukurešť 14. septembra (TASR) - Záplavy na východe Rumunska si vyžiadali prvých päť obetí na životoch. V zaplavených oblastiach v župách Galati a Vaslui uviazlo okolo 95 ľudí, ktorých sa záchranné zložky v sobotu snažili dostať do bezpečia. Podľa agentúry AP o tom v sobotu informovali miestne krízové štáby.

Ministerstvo pre mimoriadne situácie neuviedlo podrobnosti o príčinách smrti obetí, dodáva TASR na základe správy agentúry AP.

Do pátracích a záchranných misií v grófstve Galati bol nasadený aj vrtuľník typu Black Hawk.

Búrky v Rumunsku zasiahli 19 lokalít v ôsmich okresoch. Silný vietor tam vyvrátil desiatky stromov, ktoré poškodili autá a zablokovali cesty a dopravu.

Rumunský premiér Marcel Ciolacu v súvislosti s touto mimoriadnou situáciou zrušil plánované sobotňajšie stretnutia a odcestoval do župy Galati.

Extrémne počasie na konci týždňa a cez víkend zasiahlo aj Česko, Poľsko, Rakúsko, Nemecko, Slovensko a Maďarsko. Táto prudká zmena počasia nastala po horúcom začiatku septembra, ktorý zaznamenali nielen v stredoeurópskom regióne, ale aj v Rumunsku. Vedci zdokumentovali, že tohtoročné leto prekonalo teplotný rekord spred roka. Varovali, že čoraz teplejšia atmosféra ako dôsledok zmeny klímy spôsobenej človekom môže mať za následok intenzívnejšie zrážky.