Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Zahraničie

Záplavy v Afganistane spôsobili škody na majetku aj poľnohospodárstve

Ilustračná snímka. Foto: TASR Ján Krošlák

K úmrtiam došlo v provincii Ghór, ktorá v posledných rokoch zažívala dlhé obdobia sucha.

Kábul 24. mája (TASR) - Najmenej šesť ľudí zahynulo pri záplavách v strednej časti Afganistanu. Voda tam zároveň zničila množstvo domov, informovala v stredu agentúra AFP s odvolaním sa na miestne úrady.

K úmrtiam došlo v provincii Ghór, ktorá v posledných rokoch zažívala dlhé obdobia sucha.

Tri ženy a jedno dieťa zahynuli v utorok po tom, ako ich dom odniesla voda. Ďalšie dve obete, muža a ženu postihol podobný osud, pričom jedna ďalšia osoba je nezvestná. Zničených bolo aj vyše 100 domov a približne 200 hektárov (500 akrov) poľnohospodárskej pôdy, zatiaľ čo kanály používané na zavlažovanie polí boli poškodené.

Finančný rozsah škôd nebol bezprostredne známy.

Afganistan podľa medzinárodných organizácií momentálne sužuje jedna z najhorších humanitárnych kríz na svete. Svetový potravinový program (WFP) pritom v marci informoval, že dostatok jedla si nedokáže zabezpečiť deväť z desiatich afganských rodín. Táto krajina je zároveň podľa vedcov veľmi zraniteľná dôsledkami extrémneho počasia spôsobeného zmenou klímy.

Odvtedy, ako sa k moci v krajine v roku 2021 opäť dostal Taliban, sa Západ obáva rokovať s novou afganskou vládou. Do krajiny tak prestala prúdiť humanitárna pomoc v takom rozsahu, ako tomu bolo počas predošlej vlády podporovanej Spojenými štátmi.

Obmedzeniam zo strany Talibanu sú vystavené aj mimovládne či medzinárodné organizácie, ktoré čelia napríklad zákazu zamestnávania žien.