Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 28. september 2024Meniny má Václav
< sekcia Zahraničie

Záplavy v čínskej provincii Kuang-tung majú najmenej 47 obetí

Záchranári zasahujú počas záplav v meste Mej-čou v provincii Kuang-tung na juhu Číny vo štvrtok 20. júna 2024. Foto: TASR/AP

Úrady tiež v piatok varovali pred záplavami v iných častiach krajiny.

Peking 21. júna (TASR) — Na 47 stúpol v piatok počet obetí intenzívnych dažďov a záplav, ktoré v uplynulých dňoch postihli vidiecke oblasti juhočínskej provincie Kuang-tung. Dvaja ľudia sú nezvestní, informuje TASR na základe správy agentúry AP odvolávajúcej sa na čínsku štátnu televíziu CCTV.

Všetky obete boli hlásené v oblasti mesta Mej-čou. Zo správy CCTV nie je jasné, kedy k úmrtiam došlo, poznamenala AP.

Najsilnejšie dažde postihli túto oblasť od nedele do utorka. Najviac pršalo v nedeľu, keď priemerne spadlo 199 mm zrážok, na jednom mieste namerali až 365,7 mm.

Extrémne počasie zničilo aj približne 356 kilometrov ciest, poškodilo viac ako sto mostov a zaplavilo poľnohospodársku pôdu. Hladina rieky Sung-jüan, ktorá preteká cez Mej-čou, dosiahla podľa CCTV rekordnú výšku.

Prívalové dažde hrozia v najbližších 24 hodinách aj v ďalších častiach Číny. Meteorológovia vydali výstrahu pred krupobitím a silnými búrkami pre provincie Che-nan a An-chuej v strednej Číne, pobrežnú provinciu Ťiang-su a provinciu Kuej-čou ležiacu na juhu.

V provinciách Che-nan, An-chuej a Chu-pej môže za 24 hodín spadnúť 50 — 80 mm zrážok.

Minulý týždeň postihli zosuvy pôdy a záplavy južné provincie Fu-ťien a Kuang-si, ktoré si vyžiadali jednu obeť.

Zatiaľ čo juh Číny sužujú prívalové dažde, veľkú časť severnej Číny tento týždeň sužovali teploty nad 35 stupňov Celzia.