Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Zahraničie

Firmy Leonardo a Rheinmetall budú vyvíjať nové tanky pre Taliansko

Ilustračná snímka. Foto: TASR - MO SR

Zhruba 60 percent prác sa bude vykonávať v Taliansku, pričom nový podnik bude mať sídlo v Ríme a v La Spezii.

Rím 15. októbra (TASR) - Talianska zbrojárska spoločnosť Leonardo a nemecký Rheinmetall budú spoločne vyvíjať tanky a ďalšie armádne vozidlá pre talianske ozbrojené sily. Ich spoločný podnik začne fungovať začiatkom budúceho roka. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Spoločnosť Leonardo Rheinmetall Military Vehicles (LMRV) bude mať sídlo v Taliansku a každá z firiem v nej bude mať polovičný podiel.

Ich prvým cieľom je vyvinúť nový taliansky tank, ktorý nahradí súčasný typ Ariete a konštrukčný základ bude mať v tanku Panther KF51 od Rheinmetallu.

"Vytvárame novú ťažkú váhu v európskej výrobe tankov,“ uviedol vo vyhlásení výkonný riaditeľ spoločnosti Rheinmetall Armin Papperger. Hlavným zámerom je podľa jeho slov taliansky trh, no v budúcnosti budú cieliť aj na ďalšie "partnerské krajiny", ktoré potrebujú modernizovať svoje systémy.

Zhruba 60 percent prác sa bude vykonávať v Taliansku, pričom nový podnik bude mať sídlo v Ríme a v La Spezii. Okrem tankov bude spoločný podnik pracovať aj na novej platforme obrnených vozidiel Lynx pre taliansky program bojových systémov obrnenej pechoty AICS. Podľa vyhlásenia sa plánuje aj vývoj a výroba ďalších vozidiel tejto skupiny, ako sú vyslobodzovacie, ženijné a mostné vozidlá.