Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Zdravotný stav Mohammadíovej sa vo väzení zhoršuje

Na snímke prepustená Elahe Mohammadíová. Foto: TASR/AP

V posledných týždňoch Mohammadíová a ďalšie ženy organizovali na dvore väznice aj demonštrácie proti rozsudkom smrti vyneseným nad dvoma iránskymi kurdskými aktivistkami.

Teherán 1. augusta (TASR) - Zdravotný stav iránskej laureátky Nobelovej ceny za mier Narges Mohammadíovej sa vo väzení zhoršil. Vo štvrtok to vyhlásili jej podporovatelia a zároveň žiadali pre ňu bezodkladnú zdravotnú starostlivosť a prepustenie na slobodu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Päťdesiatdvaročná aktivistka za ľudské práva Mohammadíová je vo väzení od novembra 2021, no za mrežami strávila aj väčšinu času počas uplynulého desaťročia. Aktivistku odsúdil iránsky súd opätovne aj v júni 2024 na rok za protištátnu propagandu.

Podľa podporovateľov Mohammadíovej oboznámených s lekárskou správou aktivistky došlo vo väzení k "znepokojivému zhoršeniu jej zdravotného stavu". Skupina "Koalícia za oslobodenie Narges" vyjadrila svoje obavy a upozornila na zdravotné riziká. Žiada jej okamžité prepustenie a poskytnutie bezodkladnej zdravotnej starostlivosti.

Narges Mohammadíová pokračovala v kampani aj za mrežami väznice a dôrazne podporovala protesty v Iráne. Tie vypukli po smrti mladej Kurdky Mahsy Amíníovej, ktorá zomrela v dôsledku fyzického násilia mravnostnej polície pre údajné porušenie pravidiel obliekania pre ženy.

V posledných týždňoch Mohammadíová a ďalšie ženy organizovali na dvore väznice aj demonštrácie proti rozsudkom smrti vyneseným nad dvoma iránskymi kurdskými aktivistkami.

Mohammadíová v roku 2023 získala Nobelovu cenu za mier za boj proti utláčaniu žien v Iráne, za úsilie v oblasti podpory ľudských práv a slobôd a pre odmietanie trestu smrti v Iráne.