Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Chceme konkrétne kroky spojencov pri protivzdušnej obrane

Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vľavo) počas spoločnej tlačovej konferencie s poľským premiérom Donaldom Tuskom (nie je na snímke), ktorá sa konala po podpise bilaterálnej bezpečnostnej dohody vo Varšave v pondelok 8. júla 2024. Foto: TASR-AP

Zelenskyj podľa denníka The Guardian uviedol, že chce v lete zdvojnásobiť kapacitu ukrajinskej protivzdušnej obrany.

Kyjev 8. júla (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok vyhlásil, že Ukrajina na summite NATO, ktorý sa začne v utorok vo Washingtone, očakáva od svojich západných partnerov konkrétne kroky na posilnenie svojej protivzdušnej obrany a ochranu energetického sektora. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Zelenskyj podľa denníka The Guardian uviedol, že chce v lete zdvojnásobiť kapacitu ukrajinskej protivzdušnej obrany. Kyjev vyjadril nádej, že na summite NATO dosiahne pokrok v otázke dodávok pre protivzdušnú obranu.

Agentúra Reuters v piatok s odvolaním sa na vysokopostaveného predstaviteľa USA informovala, že spojenci NATO na nadchádzajúcom summite predstavia plán akéhosi "mosta k členstvu" Ukrajiny v NATO a oznámia kroky na posilnenie ukrajinskej protivzdušnej obrany.

Rusko zintenzívnilo od marca útoky zamerané na ukrajinský energetický sektor, čo viedlo k pomerne dlhým výpadkom elektriny na rôznych miestach Ukrajiny. V dôsledku ruských raketových aj dronových útokov prišla Ukrajina za ostatné štyri mesiace približne o polovicu svojej výrobnej kapacity elektriny.

V pondelok uskutočnili ruské sily rozsiahle raketové útoky na rôzne ukrajinské mestá vrátane metropoly Kyjev, kde bola zasiahnutá aj detská nemocnica. Úrady hlásili z rôznych častí krajiny najmenej 31 obetí na životoch, 154 ľudí utrpelo zranenia, informuje AP. Starosta Kyjeva Vitalij Kličko to označil za najhorší útok na ukrajinskú metropolu od začiatku ruskej invázie v roku 2022. Prezident Zelenskyj prisľúbil Rusku odvetu a oznámil, že Ukrajina v reakcii na útok požiada o zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN.

Ukrajinský líder podľa Reuters odcestuje na summit Severoatlantickej aliancie v pondelok po ukončení návštevy Poľska, kde s tamojším premiérom Donaldom Tuskom podpísal bilaterálnu bezpečnostnú dohodu.