Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 14. september 2024Meniny má Ľudomil
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj je v Británii na summite, stretne sa aj s kráľom i premiérom

Na snímke sprava britský premiér Keir Starmer a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas privítania v paláci Blenheim v britskom Woodstocku vo štvrtok 18. júla 2024. Foto: TASR/AP

Hlavnou témou tohtoročného summitu bude bezpečnosť Európy, ale aj boj s ilegálnou migráciou a záležitosť energetiky.

Londýn 18. júla (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok pricestoval do Británie, kde sa zúčastní na štvrtom summite Európskeho politického spoločenstva (EPC). Osobitne sa stretne aj s kráľom Karolom III a premiérom Keirom Starmerom. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Zelenskyj o tom informoval na sociálnej sieti X. Na zverejnených záberoch z letiska je spolu s Valerijom Zalužným, novým veľvyslancom Ukrajiny v Londýne, ktorý v minulosti pôsobil ako vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl.

"Podpíšeme medzivládnu dohodu o podpore ukrajinského obranného a priemyselného komplexu, budeme diskutovať o budúcej obrannej spolupráci a rozšírime naše obranné kapacity," napísal Zelenskyj v súvislosti so schôdzkami s britskými vládnymi činiteľmi a predstaviteľmi zbrojárskeho priemyslu.

Hlavnou témou tohtoročného summitu bude bezpečnosť Európy, ale aj boj s ilegálnou migráciou a záležitosť energetiky. Veľká pozornosť je tentokrát zameraná na obranu demokracie - ako posilňovať odolnosť demokratických inštitúcií a čo robiť proti rôznym formám zahraničného zasahovania. Očakáva, že lídri si vymenia skúsenosti a budú hovoriť o tom, akými nástrojmi a metódami sa proti tomu dá ešte účinnejšie bojovať.

S formátom neformálnych stretnutí EPC prišiel v roku 2022 francúzsky prezident Emmanuel Macron. Prvýkrát sa lídri na tejto platforme stretli v októbri 2022 v Prahe, ďalšie stretnutia boli v moldavskom Kišiňove a španielskej Granade.