Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj navštívi USA, stretne sa s Bidenom, Harrisovou a Trumpom

Na archívnej snímke Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

S Donaldom Trumpom sa ukrajinský líder osobne stretne prvýkrát od začiatku invázie. Zelenskyj s exprezidentom naposledy telefonoval v júli tohto roka.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Washington 19. septembra (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj budúci štvrtok navštívi Biely dom, kde sa stretne s americkým prezidentom Joeom Bidenom a viceprezidentkou Kamalou Harrisovou. Vo štvrtok to oznámil Biely dom. Počas návštevy USA sa Zelenskyj stretne aj s exprezidentom a kandidátom Republikánskej strany na prezidenta Donaldom Trumpom. TASR informuje podľa správ agentúr Reuters, AFP, AP a vyhlásenia Bieleho domu.

Stretnutie v Bielom dome sa uskutoční po vystúpení ukrajinského prezidenta na Valnom zhromaždení OSN, ktoré je naplánované na utorok. Pôjde o celkovo štvrtú návštevu Zelenského v Bielom dome od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022.

"Lídri budú diskutovať o vývoji vojny medzi Ruskom a Ukrajinou," uvádza Biely dom. Zaoberať sa budú aj strategickým plánovaním a americkou podporou pre Ukrajinu. "Prezident a viceprezidentka zdôraznia svoj neochvejný záväzok stáť pri Ukrajine, až kým v tejto vojne nezvíťazí," zdôrazňuje úrad amerického prezidenta.

Stretnutie s Bidenom sa uskutoční v čase, keď Kyjev čoraz častejšie apeluje na USA a ostatné západné štáty, aby zrušili obmedzenia, ktoré Ukrajine bránia používať západné zbraňové systémy proti vojenským cieľom na ruskom území.

Zelenskyj zároveň v stredu vyhlásil, že má pripravený "víťazný plán" na ukončenie vojny s Ruskom. O tomto pláne sa chystá rokovať s americkým prezidentom. Zatiaľ však podrobnosti plánu bližšie nešpecifikoval.

S Donaldom Trumpom sa ukrajinský líder osobne stretne prvýkrát od začiatku invázie. Zelenskyj s exprezidentom naposledy telefonoval v júli tohto roka.

Trump opakovane vyhlasuje, že v prípade víťazstva v nasledujúcich voľbách bude presadzovať rýchle ukončenie vojny na Ukrajine. Jeho kandidát na viceprezidenta JD Vance v nedávnom rozhovore vyhlásil, že Trumpov plán na ukončenie vojny by zahŕňal vytvorenie demilitarizovanej zóny. Ukrajina by v takomto prípade nezískala späť územie, ktoré okupuje Rusko, a taktiež by musela súhlasiť s tým, že nikdy nevstúpi do NATO.