Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj navštívil frontovú líniu v Charkovskej oblasti

Na snímke prevzatej z videa zverejneného ruským ministerstvom obrany v utorok 23. júla 2024 ruskí vojaci obsluhujú samohybný kanón 2S7M Malka na neznámom mieste. Foto: TASR/AP

Charkovská oblasť a mesto Charkov, ktoré je druhé najväčšie na Ukrajine, sú od invázie ruských síl vo februári 2022 denne ostreľované.

Kyjev 29. júla (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok oznámil, že navštívil Charkovskú oblasť, kde ruská armáda v máji spustila nečakanú pozemnú ofenzívu. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a Reuters.

Charkovská oblasť a mesto Charkov, ktoré je druhé najväčšie na Ukrajine, sú od invázie ruských síl vo februári 2022 denne ostreľované, píše AFP.

Zelenskyj označil front v Charkove za jeden z najťažších a zhromaždeným príslušníkom špeciálnych síl povedal, že sa na nich spolieha celá krajina.

"Dnes som mal tú česť zablahoželať našim bojovníkom špeciálnych síl... a odovzdal im štátne vyznamenania. Som im vďačný za ich statočnosť a hrdinské operácie v zázemí nepriateľa, ako aj pri obrane a deokupácii našich miest a obcí," napísal ukrajinský prezident na sieti X, kde zverejnil aj fotografie z návštevy.

Ukrajinská armáda v pondelok uviedla, že za posledný deň odrazila šesť ruských útokov na charkovskú frontovú líniu vrátane Vovčanska.

Ruské sily sa snažia dobyť toto malé mesto vzdialené päť kilometrov od hraníc od začiatku ofenzívy v Charkovskej oblasti, v rámci ktorej dosiahli významné územné zisky.