Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Poľsko súhlasilo s urýchlením dodávok F-16 na Ukrajinu

Ilustračné foto. Foto: TASR Jaroslav Novák

F-16 Fighting Falcon je jednomotorové nadzvukové viacúčelové bojové lietadlo, ktoré vyvinuli v Spojených štátoch.

Kyjev 19. júla (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok oznámil, že Poľsko súhlasilo s urýchlením dodávok stíhačiek F-16 na Ukrajinu. TASR o tom informuje podľa agentúry Reuters.

Zelenskyj na sociálnej sieti X uviedol, že vo štvrtok sa počas summitu Európskeho politického spoločenstva v Spojenom kráľovstve stretol s poľským premiérom Donaldom Tuskom, s ktorým prediskutovali posilnenie obranných spôsobilostí Ukrajiny.

"Dnes (piatok) máme pozitívne rozhodnutie od poľskej vlády na špecifickú záležitosť, ktorá Ukrajine umožní dostať stíhačky F-16 skôr," napísal.

Zároveň sa Tuskovi poďakoval za účinnosť v nadväznosti na predchádzajúce dohody. "Som vďačný Poľsku za jeho silnú podporu Ukrajiny," dodal.

F-16 Fighting Falcon je jednomotorové nadzvukové viacúčelové bojové lietadlo, ktoré vyvinuli v Spojených štátoch. Kyjev čaká od viacerých krajín dodávky týchto lietadiel, od ktorých si sľubuje posilnenie svojho potenciálu pri ochrane vzdušného priestoru a odrážaní vzdušných útokov Ruska, píše Reuters.

Poľsko má spoločné hranice s Ukrajinou a patrí k blízkym podporovateľom tejto krajiny počas ruskej invázie. Nepatrí však medzi krajiny, ktoré Kyjevu prisľúbili lietadlá F-16, píše Reuters. Kancelária poľského premiéra na Zelenského vyjadrenia bezprostredne nereagovala.