Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 1. september 2024Meniny má Drahoslava
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj sa ohradil voči misii maďarského premiéra

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prichádza na štvrtý summit Európskeho politického spoločenstva (EPS) do Blenheimského paláca v meste Woodstock na juhu Británie vo štvrtok 18. júla 2024. Foto: TASR/AP

Orbán nedávno cestoval do Moskvy na rokovania s ruským prezidentom bez toho, aby to najprv prekonzultoval s Bruselom či Kyjevom.

Londýn 18. júla (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vo štvrtok vyslovil proti jednostranným krokom pri hľadaní mierového riešenia ruskej invázie, ako bola cesta maďarského premiéra Viktora Orbána do Moskvy. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

"Zachovali sme v Európe jednotu a konáme spoločne, čo znamená, že (ruský prezident Vladimir) Putin nedosiahol svoj hlavný cieľ – vytvoriť rozkol v Európe," povedal Zelenskyj na summite Európskeho politického spoločenstva (EPC) neďaleko anglického Oxfordu.

"Môže sa pokúsiť osloviť vás alebo ísť individuálne za niektorým z vašich partnerov, pokúšať vás alebo na vás vyvíjať tlak, vydierať vás, aby jeden z vás zradil ostatných a oslabil našu jednotu," uviedol ukrajinský prezident. "Pokiaľ chce niekto ísť na výlet do hlavného mesta vojny a porozprávať sa alebo možno sľúbiť niečo proti našim spoločným záujmom alebo na úkor Ukrajiny či iných krajín, prečo by sme mali s takýmto človekom rátať," dodal Zelenskyj.

Orbán nedávno cestoval do Moskvy na rokovania s ruským prezidentom bez toho, aby to najprv prekonzultoval s Bruselom či Kyjevom. Podľa vlastného vyhlásenia bolo cieľom premiéra preskúmať možnosti ukončenia vojny proti Ukrajine, ktorá pretrváva už od februára 2022.

Pred návštevou Moskvy maďarský premiér zamieril aj do Kyjeva. Neskôr sa vybral do Pekingu a do Spojených štátov, kde navštívil prezidentského kandidáta Donalda Trumpa. Svoje zahraničné cesty sám označil za "mierovú misiu", zatiaľ čo viaceré krajiny Európskej únie ich odsúdili.

Zelenskyj požiadal Západ, aby zostreľoval ruské rakety nad Ukrajinou



Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok vyzval západných partnerov na zostreľovanie ruských rakiet a dronov nad Ukrajinou, ako tomu bolo v apríli počas masívneho iránskeho útoku na Izrael. Informuje o tom TASR s odvolaním na správu agentúry DPA.

"Musí existovať kolektívna vôľa na ich zostrelenie, rovnako ako v prípade iránskych rakiet a dronov," vyhlásil Zelenskyj na summite Európskeho politického spoločenstva (EPC) v Británii. Dodal, že rakety a drony nie sú nositeľmi štátnej suverenity.

"Tieto kroky musia byť prijaté," povedal Zelenskyj, ktorý zároveň menovite spomenul Spojené štáty, Francúzsko, Spojené kráľovstvo, Nemecko a Poľsko. "Vaša odvaha môže byť rozhodujúca pre mier," dodal.

Masívny iránsky útok na Izrael, ktorý Teherán spustil v noci z 13. na 14. apríla, pomohli izraelskej armáde odraziť vzdušné sily Spojených štátov, Británie, Francúzska a Jordánska, pripomína DPA.