Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Pri obrane proti ruskému útoku sme použili aj stíhačky F-16

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR - Lukáš Grinaj

Rusko v pondelok zaútočilo na Ukrajinu s pomocou vyše 100 rakiet a približne 100 dronov iránskej výroby.

Kyjev 27. augusta (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok vyhlásil, že ukrajinské vzdušné sily použili dodané stíhačky F-16 pri obrane proti pondelkovému masívnemu ruskému útoku. TASR o tom píše podľa agentúr AFP a Reuters.

"Pomocou F-16 sme už zničili niekoľko rakiet a dronov," uviedol Zelenskyj na tlačovej konferencii v Kyjeve. Viac podrobností odmietol poskytnúť. Zdôraznil však, že tieto lietadlá doteraz preukázali veľmi dobré výsledky.

Rusko v pondelok zaútočilo na Ukrajinu s pomocou vyše 100 rakiet a približne 100 dronov iránskej výroby. Podľa ukrajinského prezidenta išlo o jeden z najväčších kombinovaných útokov. Útoky podľa neho cielili najmä na civilnú kritickú infraštruktúru.

Prvé bojové lietadlá F-16 od západných spojencov na Ukrajinu dorazili začiatkom augusta. Celkový počet týchto strojov, ktorými Kyjev v súčasnosti disponuje, nie je známy. Týždenník The Economist začiatkom augusta uviedol, že Ukrajina zatiaľ dostala desať stíhačiek F-16.

Do konca roka má prísť dodávka ďalších 20 lietadiel. Zvyšné stroje, ktoré prisľúbili dodať Dánsko, Holandsko a ďalšie krajiny, dorazia postupne v roku 2025. Celkovo dostanú ukrajinské ozbrojené sily 79 lietadiel F-16.