Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 4. júl 2024Meniny má Prokop
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj pricestoval do Bruselu, aby rokoval s lídrami EÚ

Na snímke zľava predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a predseda Európskej rady Charles Michel idú spolu na mediálnu konferenciu počas samitu EÚ v Bruseli vo štvrtok 9. februára 2023. Foto: TASR/AP

Slovensko na summite miesto predsedu vlády Roberta Fica zastupuje prezident Peter Pellegrini, ktorý pobyt v Bruseli využije aj na stretnutie s najvyššími predstaviteľmi inštitúcií EÚ a NATO.

Brusel 27. júna (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval vo štvrtok do Bruselu, kde sa zúčastní na zasadnutí Európskej rady a podpíše bezpečnostné dohody. Oznámil to samotný Zelenskyj na sociálnej sieti X, informuje TASR.

"Dnes som v Bruseli, aby som sa zúčastnil na zasadnutí Európskej rady a aby som poďakoval všetkým európskym lídrom za ich jednotu a potvrdenie nezvratnosti nášho európskeho smerovania," napísal Zelenskyj, pričom pripomenul, že Ukrajina začala pred pár dňami prístupové rokovania o vstupe do Európskej únie.

Zelenskyj sa podľa vlastných slov v Bruseli stretne s lídrami členských krajín EÚ, pričom absolvuje aj bilaterálne rokovania. "Podpíšeme tri bezpečnostné dohody vrátane jeden s EÚ ako celkom. Táto dohoda prvýkrát zakotví záväzok všetkých 27 členských krajín poskytovať Ukrajine podporu bez ohľadu na akékoľvek vnútorné inštitucionálne zmeny," uviedol ukrajinský prezident.

Vo štvrtok sa začína v Bruseli dvojdňový summit EÚ, na ktorom budú lídri únie riešiť viaceré politické a ekonomické témy vrátane vojny na Ukrajine, pričom by mali schváliť aj mená kandidátov na najvyššie funkcie v inštitúciách EÚ.

Slovensko na summite miesto predsedu vlády Roberta Fica zastupuje prezident Peter Pellegrini, ktorý pobyt v Bruseli využije aj na stretnutie s najvyššími predstaviteľmi inštitúcií EÚ a NATO.

Slovenský prezident pritom počas stredajšej návštevy Prahy oznámil, že už má naplánované stretnutie aj so Zelenským. Podľa vlastných slov by sa s ním mohol stretnúť už teraz v Bruseli alebo počas nadchádzajúceho summitu NATO vo Washingtone.