Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 13. október 2024
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj pricestoval na summit Ukrajina – juhovýchodná Európa

Na snímke zľava ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a chorvátsky premiér Andrej Plenkovič počas privítania v rámci summitu Ukrajina – juhovýchodná Európa v Dubrovníku 9. októbra 2024. Foto: TASR/AP

Chorvátsko na summite hostí predstaviteľov 12 krajín juhovýchodnej Európy a Zelenského.

Záhreb 9. októbra (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pricestoval v stredu do Chorvátska na summit Ukrajina – juhovýchodná Európa. Oznámil to samotný Zelenskyj na sociálnej sieti X, informuje TASR.

"Dorazil som do Chorvátska, aby som sa stretol s premiérom Andrejom Plenkovičom a predstaviteľmi ďalších krajín tohto regiónu a zúčastnil sa na treťom summite Ukrajina – juhovýchodná Európa," uviedol Zelenskyj, pričom zverejnil aj fotografie z letiska.

Ukrajinský prezident ďalej informoval, že s Plenkovičom bude rokovať o obrannej spolupráci, rehabilitácii ranených ukrajinských vojakov a obnove Ukrajiny.

"Na summite vo formáte Ukrajina + 12 budeme rokovať o medzinárodných snahách o priblíženie mieru, o implementácii mierového plánu (Ukrajiny), o našej spoločnej reakcii s partnermi na bezpečnostné výzvy, ako aj o spolupráci na ceste do Európskej únie a NATO," napísal Zelenskyj.

Chorvátsko na summite hostí predstaviteľov 12 krajín juhovýchodnej Európy a Zelenského. Okrem Plenkoviča a ukrajinského prezidenta sa na ňom zúčastnia aj prezidenti, premiéri či ministri zahraničných vecí Albánska, Bosny a Hercegoviny, Bulharska, Čiernej Hory, Grécka, Kosova, Moldavska, Severného Macedónska, Slovinska, Srbska, Rumunska a Turecka, píše agentúra AFP.

Tento summit ukáže, že Ukrajinu a Ukrajincov podporuje v boji za slobodu celý región, uviedol Plenkovič. Zároveň prisľúbil, že Chorvátsko bude Ukrajine ďalej preukazovať solidaritu a poskytovať vojenskú pomoc.