Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj privítal schválenie Rutteho za šéfa NATO

Holandský premiér Mark Rutte navštívil v pondelok 11. júla 2022 Irpiň. Foto: TASR/AP

Zároveň vyjadril nádej, že keď sa Rutte v októbri ujme svojej novej funkcie, bude pokračovať v dobrom tempe spolupráca NATO a Ukrajiny.

Kyjev/Moskva 26. júna (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj privítal v stredu rozhodnutie schváliť Rutteho za budúceho generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie. Kremeľ v reakcii uviedol, že vymenovanie Rutteho do funkcie nič nezmení a Rusko stále vníma NATO ako nepriateľa. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Poznám Marka Rutteho ako zásadového a silného lídra, ktorý ukázal svoju rozhodnosť a víziu v posledných rokoch pri mnohých príležitostiach," uviedol Zelenskyj na sociálnej sieti X.

Zároveň vyjadril nádej, že keď sa Rutte v októbri ujme svojej novej funkcie, bude pokračovať v dobrom tempe spolupráca NATO a Ukrajiny. Poďakoval sa tiež dosluhujúcemu šéfovi NATO Jensovi Stoltenbergovi za jeho prínos NATO a neochvejnú podporu Ukrajiny.

"V súčasnosti je táto aliancia pre nás nepriateľom," reagoval hovorca Kremľa Dmitrij Peskov na schválenie Rutteho na post šéfa NATO.

Členské krajiny NATO v stredu rozhodli, že Stoltenberga na poste šéfa Aliancia nahradí v októbri dosluhujúci holandský premiér Mark Rutte. Jeho vymenovanie sa stalo formalitou po tom, ako jeho jediný súper, rumunský prezident Klaus Iohannis, z boja o post odstúpil, keďže nezískal dostatočnú podporu.