Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 10. september 2024Meniny má Oleg
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj priznal útok na ruské územie

Na snímke z videa, ktoré zverejnilo ruské ministerstvo obrany v sobotu 10. augusta 2024, tank ruskej armády v Kurskej oblasti na území Ruska. Foto: TASR/AP

V uplynulých dňoch Zelenskyj hovoril o útoku na ruskú Kurskú oblasť len v nepriamych náznakoch

Kyjev 10. augusta (TASR) – Niekoľko dní po začiatku ukrajinského vpádu na ruské územie v Kurskej oblasti sa k nemu v sobotu po prvý raz vyjadril ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ofenzívu označil za prenesenie vojny na územie agresora. Informovali o tom agentúry DPA a AFP, píše TASR.

Zelenskyj v pravidelnom večernom videopríhovore uviedol, že hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj ho "už niekoľkokrát informoval o frontovej línii a našich krokoch a prenesení vojny na územie agresora".

Ukrajiny tým podľa Zelenského dokazuje, že "sa skutočne dokáže postarať o spravodlivosť a zaručuje presne ten tlak, ktorý je potrebný – tlak na agresora". Bližšie detaily o aktuálnom stave ofenzívy prezident ani vojenskí predstavitelia v Kyjeve neposkytli.

V uplynulých dňoch Zelenskyj hovoril o útoku na ruskú Kurskú oblasť len v nepriamych náznakoch, pripomenula DPA.

Ruské úrady v sobotu oznámili, že v tejto pohraničnej oblasti evakuovali od utorka už viac ako 76.000 ľudí, pričom tam spustili "protiteroristickú operáciu".