Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 26. september 2024Meniny má Edita
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Ukrajina nikdy neprijme dohodu o prímerí nanútenú zvonka

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vystupuje s prejavom na summite o budúcnosti, ktorý sa koná v rámci Valného zhromaždenia OSN v New Yorku v pondelok 23. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Ukrajinská hlava štátu na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN zároveň obvinila Putina z plánovania útoku na ukrajinské jadrové elektrárne a varovala pred katastrofickými následkami.

New York 25. september (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu vo Valnom zhromaždení OSN v New Yorku vyhlásil, že jeho krajina nikdy neprijme dohodu o prímerí s Ruskom, ktorú jej nanútia zvonka. Spochybnil tiež motiváciu Číny a Brazílie, pokiaľ ide o naliehanie na rozhovory s Moskvou. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters.

Podľa slov prezidenta Ukrajinci nikdy neprijmú a nepochopia, prečo by sa im teraz niekto snažil vnucovať "brutálnu koloniálnu minulosť". "Nebudete posilňovať svoju moc na úkor Ukrajiny," zdôraznil prezident na adresu Číny a Brazílie.

"Keď niektorí navrhujú alternatívy, polovičaté plány urovnania, takzvané súbory zásad, nielenže ignorujú záujmy a utrpenie Ukrajincov... ale tiež dávajú (ruskému prezidentovi Vladimirovi) Putinovi politický priestor na to, aby pokračoval vo vojne," ozrejmil Zelenskyj.

Ukrajinská hlava štátu na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN zároveň obvinila Putina z plánovania útoku na ukrajinské jadrové elektrárne a varovala pred katastrofickými následkami.

"Nedávno som dostal ďalšiu alarmujúcu správu od našich spravodajských služieb. Zdá sa, že Putin teraz naozaj plánuje útoky na naše jadrové elektrárne a infraštruktúru s cieľom odstaviť závody od elektrickej energie," vyhlásil Zelenskyj.