Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Ukrajina predstaví svoj víťazný plán na stretnutí v Nemecku

Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajina sa už viac ako dva a pol roka bráni ruskej invázii.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Kyjev 5. októbra (TASR) - Ukrajina predstaví svoj "víťazný plán" zameraný na ukončenie vojny s Ruskom na leteckej základni Ramstein v Nemecku, na summite kontaktnej skupiny na podporu Ukrajiny, ktorý sa bude konať 12. októbra, oznámil v sobotu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

"Predstavíme víťazný plán, jasné, konkrétne kroky na ukončenie vojny. Odhodlanie našich partnerov a posilnenie Ukrajiny môže zastaviť ruskú agresiu," uviedol ukrajinský prezident na sieti X.

Ukrajina sa už viac ako dva a pol roka bráni ruskej invázii. Zelenskyj v septembri vyhlásil, že Kyjev dokončil prípravu svojho "víťazného plánu" na ukončenie vojny s Ruskom, pričom podrobnosti plánu dosiaľ neboli zverejnené. Tento plán koncom septembra predstavil prezidentovi Spojených štátov Joeovi Bidenovi ako aj prezidentským kandidátom Donaldovi Trumpovi a Kamale Harrisovej.

Podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera plán obsahuje "niekoľko užitočných krokov", na ktorých by sa Washington s Kyjevom podieľal.

Denník The Wall Street Journal (WSJ) citoval nemenovaného amerického predstaviteľa, ktorý uviedol, že plán je len prepracovanou žiadosťou o viac zbraní a zrušenie obmedzení na používanie rakiet dlhého doletu a chýba mu komplexná stratégia.