Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 15. október 2024Meniny má Terézia
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Ukrajinské sily v Kurskej oblasti odolávajú útokom

Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinská armáda 6. augusta spustila cezhraničnú ofenzívu do Kurskej oblasti na západe Ruska. V súčasnosti kontroluje 1300 štvorcových kilometrov územia s viac ako 100 mestami a dedinami.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Kyjev 14. októbra (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok uviedol, že ruské sily sa už piaty deň pokúšajú prelomiť obranu ukrajinskej armády v Kurskej oblasti, avšak jednotky Kyjeva odolávajú. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

"Naši muži pevne stoja a podnikajú protiútoky," napísal Zelenskyj na sieti X po stretnutí s hlavným veliteľom ukrajinských ozbrojených síl Olexandrom Syrským.

Zelenskyj neuviedol bližšie detaily, avšak dodal, že k zrážkam dochádza na celom fronte, "pričom obzvlášť prudké boje sa odohrávajú na frontoch pri Pokrovsku a Kurachove".

Ukrajinská armáda 6. augusta spustila cezhraničnú ofenzívu do Kurskej oblasti na západe Ruska. V súčasnosti kontroluje 1300 štvorcových kilometrov územia s viac ako 100 mestami a dedinami. Počiatočný postup sa však pozastavil a ruské jednotky údajne získali späť niekoľko obcí.

Generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl na sociálnej sieti Facebook uviedol, že operácia v Kurskej oblasti pokračuje a ruské sily útočia navádzanými bombami.

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu oznámilo, že uskutočňuje ofenzívne operácie na niekoľkých miestach v oblasti a kĺzavými bombami ruské sily zasiahli zoskupenie ukrajinských vojakov neďaleko hraníc Kurskej oblasti.

Jednotky ruskej armády tento mesiac obsadili banské mesto Vuhledar a blížia sa k Pokrovsku, ktoré je logistickým centrom ukrajinskej armády v oblasti. Kyjev tento víkend vyhlásil, že situácia v Doneckej oblasti je veľmi zložitá.