Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: V ruskej Kurskej oblasti dosahujeme stanovené ciele

Ukrajinskí vojaci sa vezú na tanku s nápisom Lubimovka po návrate z Ruska pri rusko-ukrajinských hraniciach v Sumskej oblasti na Ukrajine 15. augusta 2024. Foto: TASR/AP

Ruská námorná pechota medzitým podľa tamojších médií oznámila zadržanie 19 ukrajinských vojakov v Kurskej oblasti, ktorých označila za sabotérov.

Kyjev 19. augusta (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok vyhlásil, že ukrajinské jednotky počas ofenzívy v ruskej Kurskej oblasti dosahujú stanovené ciele. TASR o tom informuje podľa agentúr AFP a Reuters.

"Ráno prebehlo ďalšie doplnenie výmenného fondu pre náš štát," uviedol Zelenskyj. Výraz "výmenný fond" ukrajinské úrady spomínajú v súvislosti s ruskými zajatcami. Krátko po Zelenského vyjadrení mal podobné vyhlásenie aj hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj.

Ruská námorná pechota medzitým podľa tamojších médií oznámila zadržanie 19 ukrajinských vojakov v Kurskej oblasti, ktorých označila za sabotérov. Agentúra Reuters nevedela bezprostredne tieto informácie overiť.

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) ešte predtým v pondelok uviedol, že Ukrajina v nedeľu zasiahla a zničila už tretí most ponad rieku Sejm v Kurskej oblasti. Oslabila tým zásobovanie ruských skupín, ktoré sa usilujú zastaviť postup Ukrajincov.

Ukrajinská armáda útočí na Kurskú oblasť na západe Ruska od 6. augusta. Zelenskyj v nedeľu oznámil, že cieľom tejto operácie je vytvorenie nárazníkovej zóny. Kyjev tiež uviedol, že cieľom vpádu na ruské územie bolo prinútiť Moskvu rokovať o mieri za "spravodlivých" podmienok.