Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 1. júl 2024Meniny má Diana
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj vymenoval nového veľvyslanca v Prahe; bude ním Vasyl Zvaryč

Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: FOTO TASR - Jaroslav Novák

Post ukrajinského veľvyslanca v Česku nebol obsadený takmer dva roky po tom, čo sa prechádzajúci ambasádor v Prahe J. Perebyjnis presunul na post námestníka ukrajinského ministra zahraničných vecí.

Praha/Kyjev 22. júna (TASR) - Novým ukrajinským veľvyslancom v Českej republike bude Vasyl Zvaryč. V piatok ho vymenoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a do Prahy sa presunie z Poľska, kde doposiaľ pôsobil na čele ambasády vo Varšave, vyplýva z informácií na webovej stránke ukrajinskej hlavy štátu. TASR informuje podľa portálu iDnes.cz.

Post ukrajinského veľvyslanca v Česku nebol obsadený takmer dva roky po tom, čo sa prechádzajúci ambasádor v Prahe Jevhen Perebyjnis presunul na post námestníka ukrajinského ministra zahraničných vecí.

Vo Varšave pôsobil Zvaryč ako veľvyslanec od roku 2022; na rôznych pozíciách na ambasáde vo Varšave však pracoval už aj v minulosti, píše iDnes.cz. Skúsenosti má tiež z veľvyslanectiev Ukrajiny v Spojených štátoch či Turecku.

Kedy presne sa Zvaryč ujme funkcie v Prahe, nebolo z vyhlásenia ukrajinskej prezidentskej kancelárie bezprostredne jasné, uzatvára iDnes.cz.