Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj vyzval lídrov NATO, aby zrušili obmedzenia útokov na Rusko

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa zastavuje počas príchodu na zasadnutie Rady NATO-Ukrajina počas samitu NATO vo Washingtone vo štvrtok 11. júla 2024. Foto: TASR/AP

Členské štáty NATO zaujali v otázke používania svojich zbraní dodaných Ukrajine podľa agentúry Reuters rôzne postoje.

Washington 11. júla (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok znovu apeloval na lídrov členských štátov NATO, aby zrušili všetky obmedzenia uvalené na používanie nimi dodaných zbraní na vojenské ciele v Rusku. Uviedol to na spoločnej tlačovej konferencii s generálnym tajomník NATO Jensom Stoltenbergom vo Washingtone, informuje TASR podľa agentúry Reuters.

"Ak chceme vyhrať, zvíťaziť... musíme zrušiť všetky obmedzenia," vyhlásil Zelenskyj. Dúfa, že spojenci Ukrajiny napokon učinia takéto rozhodnutie a umožnia jej zasahovať ciele aj hlboko v Rusku.

Členské štáty NATO zaujali v otázke používania svojich zbraní dodaných Ukrajine podľa agentúry Reuters rôzne postoje. Niektoré z nich dali jasne najavo, že Kyjev môže tieto zbrane použiť na zasiahnutie cieľov hlboko v Rusku.

Naopak, USA v júni síce povolili Ukrajine použiť zbrane, ktoré jej dodali, na území Ruska, na toto povolenie sa však vzťahujú aj obmedzenia - ukrajinská armáda môže v rámci snahy odrážať ruské útoky zasahovať vojenské ciele v pohraničí Ruska, respektíve opätovať paľbu z Charkovskej oblasti, kde Moskva spustila začiatkom mája novú ofenzívu.

Zároveň však naďalej platia pravidlá, ktoré Ukrajine zakazujú používať americké rakety ATACMS dlhého dosahu a podobné strely na území Ruska.