Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 24. október 2024Meniny má Kvetoslava
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj vyzval na zrušenie obmedzení v Európe na vývoz obilia

Na archívnej snímke zamestnanec dohliada na vykladanie ukrajinských obilnín z člna v čiernomorskom prístave Constanta v Rumunsku Foto: TASR/AP

Náš postoj je jasný: blokovanie (ukrajinského) vývozu po súši po 15. septembri, keď vypršia príslušné obmedzenia, je neprijateľné v akejkoľvek forme, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Kyjev/Londýn 24. júla (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok vyzval na zrušenie obmedzení uvalených v Európe na vývoz ukrajinských poľnohospodárskych produktov po súši po tom, ako bola ohrozená ich preprava po mori.

Informovala o tom britská stanica BBC, ktorá pripomenula, že spomínané obmedzenia boli zavedené v máji v piatich európskych štátoch - Bulharsku, Maďarsku, Poľsku, Rumunsku a Slovensku - s cieľom ochrániť ich trhy pred lacnejším ukrajinským obilím.

Európska komisia vtedy uviedla, že pšenica, kukurica, repka a slnečnicové semená ukrajinského pôvodu sa môžu prepravovať vo všetkých krajinách EÚ okrem týchto piatich krajín, z ktorých štyri majú spoločnú hranicu s Ukrajinou.

Aby sa však ukrajinské výrobky dostali z Ukrajiny do Európy, musia najprv nejakým spôsobom prekročiť územie štátov, ktoré s ňou susedia.

Prezident Zelenskyj vyzval, aby sa po skončení platnosti súčasných dohôd zrušilo akékoľvek blokovanie pozemnej prepravy ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov. Vyhlásil, že predĺženie zákazu Európskej únie na dovoz ukrajinského obilia by bolo neprijateľné.

Platnosť súčasných obmedzení sa končí 15. septembra, doplnila agentúra AFP.

"Náš postoj je jasný: blokovanie (ukrajinského) vývozu po súši po 15. septembri, keď vypršia príslušné obmedzenia, je neprijateľné v akejkoľvek forme," uviedol Zelenskyj v aplikácii na zasielanie správ Telegram.

Dodal, že Ukrajina verí v dohodu s Európskou komisiou, ale pripravuje sa v tomto smere na "akýkoľvek scenár".

Informoval, že Ukrajina, ktorá nie je členom EÚ, ale chce do eurobloku vstúpiť, je v kontakte so všetkými zainteresovanými stranami s cieľom nájsť riešenie, ktoré by vyhovovalo všetkým.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ minulý týždeň vyzval partnerov Kyjeva a Európsku komisiu, aby zabezpečili bezproblémový vývoz všetkých ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov do EÚ.