Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 1. júl 2024Meniny má Diana
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj: Zatykače na Šojgua a Gerasimova naznačujú spravodlivosť

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Rada bezpečnosti Ruskej federácie v reakcii pripomenula, že Rusko neuznáva jurisdikciu ICC a rozhodnutie o zatykačoch označila za súčasť hybridnej vojny Západu proti Moskve.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Kyjev 25. júna (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil v utorok rozhodnutie Medzinárodného trestného súdu (ICC) vydať zatykače na dvoch vysokopostavených ruských predstaviteľov za znamenie toho, že spravodlivosť za ruské zločiny na Ukrajine sa blíži. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

ICC vydal zatykače na bývalého ruského ministra obrany Sergeja Šojgua a náčelníka generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerija Gerasimova pre obvinenia z vedenia útokov proti civilným objektom a civilistom na Ukrajine. Zároveň ich obvinil z vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti.

Podľa Zelenského ruské "barbarské raketové a dronové útoky zabíjajú ľudí a spôsobujú škody po celej Ukrajine". Na sociálnej sieti X napísal, že každá osoba zodpovedná za tieto útoky musí vedieť, že "spravodlivosti bude učinené zadosť".

"Dúfame, že ich uvidíme za mrežami," dodal.

Podľa sudcov ICC existujú opodstatnené dôvody domnievať sa, že obaja ruskí predstavitelia sú zodpovední za raketové útoky, ktoré podnikali ruské ozbrojené sily proti ukrajinskej elektrickej infraštruktúre prinajmenšom od 10. októbra 2022 do 9. marca 2023.

Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak už predtým povedal, že Šojgu a Gerasimov nesú "individuálnu zodpovednosť" za tieto útoky.

Rada bezpečnosti Ruskej federácie v reakcii pripomenula, že Rusko neuznáva jurisdikciu ICC a rozhodnutie o zatykačoch označila za "súčasť hybridnej vojny Západu" proti Moskve.