Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Zahraničie

Zelenskyj žiada Západ po ruskom útoku na Kyjev o pomoc

Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Žiadosť o pomoc prichádza po štvrtkovom ruskom raketovom útoku na Kyjev, ktorý zranil v hlavnom meste a okolitých regiónoch 17 ľudí. c

Kyjev 21. marca (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval vo štvrtok západné krajiny, aby prejavili "politickú vôľu" pomôcť Kyjevu po nočnom ruskom útoku na hlavné mesto. TASR sa odvoláva na agentúru AFP.

"Takýto teror pokračuje každý deň a noc. Je možné ho ukončiť prostredníctvom celosvetovej jednoty," povedal Zelenskyj. Vyzval Západ, aby poslal Ukrajine viac systémov protivzdušnej obrany. Podľa neho nemajú Rusi rakety, ktoré by takéto popredné systémy dokázali obísť.

Žiadosť o pomoc prichádza po štvrtkovom ruskom raketovom útoku na Kyjev, ktorý zranil v hlavnom meste a okolitých regiónoch 17 ľudí. Poškodené boli aj obytné budovy a priemyselné zariadenia, oznámili predstavitelia ukrajinskej metropoly. Ukrajinské vzdušné sily však zostrelili všetky rakety smerujúce na mesto, informovala agentúra Reuters.

Išlo o prvý pokus o raketový útok na ukrajinské hlavné mesto od začiatku februára, uviedol šéf kyjevskej mestskej vojenskej správy Popko. Útok prišiel po zintenzívnení ukrajinských útokov na ruské pohraničné regióny a ropné rafinérie v priebehu posledných dvoch týždňov.