Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Zahraničie

Zemanov splnomocnenec sa obáva o regulárnosť

Miloš Zeman Foto: TASR/Štefán Puškáš

Český rezort vnútra v reakcii na prevzatý podnet informoval všetky volebné komisie, aby venovali väčšiu pozornosť kontrole preukazov a súčasne sa obrátil aj na políciu.

Praha 25. januára (TASR) - Vratislav Mynář, volebný splnomocnenec Miloša Zemana, podal podnet na Štátnu volebnú komisiu. Žiada v ňom, aby toto grémium pod vedením ministra vnútra ČR Jana Kubiceho do troch dní po vyhlásení výsledkov prezidentských volieb zverejnilo celkový počet voličských preukazov vydaných pre druhé kolo voľby hlavy štátu a takisto počet voličov zapísaných v osobitných zoznamoch okrskových volebných komisií.

Podľa autora podnetu totiž jestvuje podozrenie, že sa voličské preukazy zneužívajú. Informovali o tom české elektronické médiá.

Mynář informoval komisiu, že sa množia správy o väčšom množstve voličských preukazov medzi ľuďmi a o ich kopírovaní v snahe voliť vo viacerých volebných okrskoch, čo by mohlo narušiť regulárny priebeh volieb.

Český rezort vnútra v reakcii na prevzatý podnet informoval všetky volebné komisie, aby venovali väčšiu pozornosť kontrole preukazov a súčasne sa obrátil aj na políciu. Ak by sa predmetné podozrenie potvrdilo, išlo by o trestný čin, uviedol hovorca ministerstva.