Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Zahraničie

Zeman si pohneval vyjadreniami Franza aj Fischerovu spolupracovničku

kandidát na prezidenta ČR Miloš Zeman Foto: TASR/Michal Svítok

Miloš Zeman sa na záver štvrtkového televízneho duelu s Karlom Schwarzenbergom poďakoval dvom nestraníckym kandidátom, Vladimírovi Franzovi a Janovi Fischerovi za to, že mu vyjadrili podporu.

Praha 25. januára (TASR) - Neúspešný český prezidentský kandidát Vladimír Franz sa dnes ohradil proti výrokom i inzerátom Miloša Zemana, ktoré prezentovali Franza ako podporovateľa Zemanovej kandidatúry.

Kontroverzne vnímaný potetovaný kandidát pre internetový server Lidovky.cz pripomenul, že vo svojom vyhlásení informoval iba o tom, že on podporí Zemana, pričom však nedal žiadne odporúčanie svojim voličom, aby ho nasledovali.

Franz potvrdil, že hovoril s oboma kandidátmi, ale podporu neprisľúbil ani jednému z nich. Zároveň dodal, že nechce, aby sa z osobného rozhodnutia robila inzertná kampaň. Podľa vlastných slov absolútne nesúhlasí s využitím jeho osoby v Zemanovej kampani a bude kontaktovať jeho volebný štáb.

Viacerí členovia iniciatívy Vladimír Franz prezidentem vyjadrili vo vyhlásení nesúhlas s nepriamou podporou svojho favorita Milošovi Zemanovi a konštatovali, že za vhodnejšieho kandidáta považujú Karla Schwarzenberga: Nepriama podpora Franza Zemanovi je, ako formulovali, "v rozpore s ideovou náplňou celej polročnej kampane, ktorá kládla dôraz na humanitu a zdôrazňovanie významu občianskej spoločnosti v riadení štátu".


Miloš Zeman ďakoval


Miloš Zeman sa na záver štvrtkového televízneho duelu s Karlom Schwarzenbergom poďakoval dvom nestraníckym kandidátom, Vladimírovi Franzovi a Janovi Fischerovi za to, že mu vyjadrili podporu v druhom kole a dodal: Prajem všetkým nestraníkom, aby ich nasledovali.

Práve toto vyjadrenie podľa slov spolupracovníčky ďalšieho neúspešného prezidentského kandidáta Jana Fischera popudilo väčšinu Fischerových priaznivcov, väčšina ktorých, ako vyhlásila Hana Veselá pre internetový server Novinky.cz, podporuje Karla Schwarzenberga.

Podľa Veselej slov išlo o manipulatívne vyjadrenie, v ktorom si "privlastnil" hlasy stúpencov Jana Fischera.

Samotný Jan Fischer, ako je známe, tiež svojim voličom odporúčanie nedal, naznačil však, že pre neho je prijateľnejším kandidátom Miloš Zeman.

Podľa Hany Veselej sa pracovníci Kancelárie Jana Fischera delili pred druhým kolom prezidentských volieb na nerozhodnutých, ktorí buď k urnám neprídu vôbec alebo budú voliť Karla Schwarzenberga a na voličov súčasného českého ministra zahraničných vecí. Všetci sa vraj vzájomne rešpektujú a zhodujú sa na tom, že ani jeden z nich by nikdy nešiel voliť Miloša Zemana.

Veselá síce Fischerovu kritiku Schwarzenberga medzi oboma kolami síce chápe, pripomína však, že pred prvým kolom kriticky hovoril hlavne o Zemanovi, preto jeho nepriama podpora tomuto kandidátovi bola šokom. Súčasne zdôraznila, že nemôže hovoriť za 800.000 voličov Jana Fischera, ale ich reakcie naznačujú, že mnohí sú nepriamou podporou Zemana sklamaní a budú voliť Karla Schwarzenberga.